Nieuws Arbeidsmarkt

Hij was wethouder in Tilburg en nu is Joost Möller succesvol loodgieter

Hij was directeur van meerdere bedrijven en jarenlang wethouder in Tilburg, maar nu doet Joost Möller pas wat hij het liefste doet: loodgieter zijn. ,,Ik denk niet dat er veel academische geschoolde loodgieters zijn.”

Bart Gotink (AD) 10 maart 2023

Joost Moller wethouder loodgieter tilburg collega

Oud-wethouder Joost Möller (links) installeert nu warmtepompen. Naast hem zijn collega Coen Oostelbos. Foto: Ron Magielse

,,We moeten zaken doen”, zei ondernemer en oud-wethouder Joost Möller (55) ruim een jaar geleden tegen Coen Oostelbos. Hij runt Oostelbos installatietechniek, waar ze van alles doen met cv-ketels en loodgieterswerk. ,,Mooi”, dacht Oostelbos dan ook. ,,Die wil de zaak kopen.” Niks was minder waar: hij wilde stage komen lopen. ,,Ja, mijn mond viel wel even open”, zegt Oostelbos tegen het AD.

Dat is niet gek als je de carrière van Joost Möller bekijkt. Jarenlang runde hij zijn eigen uitzendbureau Talentflex. Ook was de VVD’er twee periodes wethouder in Tilburg, van 2008 tot en met 2014. ,,Daar had ik de portefeuilles economie en ruimtelijke ordening”, vertelt hij. En carnaval en kermis niet te vergeten. ,,Het was een toptijd, hoor. Je kunt echt wat veranderen. Als je nu het winkelrondje ziet ontstaan, dan denk je toch: dat heb ik mee vormgegeven.” Ook was hij betrokken bij de miljardendeal rondom de verkoop van Essent.

''Toen ook mijn vriendin zei dat ze mij nog nooit zo blij had gezien, dacht ik: dan is dit het dus. Ik gooi het roer om. Geen bestuursfuncties meer, maar klussen''

Joost Möller, loodgieter

Na het wethouderschap ging Joost Möller eerst aan de slag in het vastgoed.

Maar vergis je niet. ,,Ook in die tijd was ik al veel met klussen bezig, maar voor familie en vrienden. En vooral onbetaald”, grapt Möller. ,,Ik maakte de meest idiote dingen, tot complete en-suitekamers aan toe. Ik vind het gewoon mooi om echt iets te maken. En technische apparaten vind ik ook waanzinnig interessant.” Een groot verschil met het wethouderschap. ,,Daar heb je een maandenlang traject rondom een bestemmingsplan. Dan is dat er doorheen, en dan gebeurt er nog maanden of jaren niks.”

Na het wethouderschap ging Möller eerst nog aan de slag in het vastgoed. Hij hielp andere gemeenten met het ontwikkelen van ouderenwoningen volgens het concept van Leyhoeve in Tilburg-Zuid. Een mooie klus, maar ook hier zit de traagheid wel een beetje dwars. Als Möller in 2018 ziek wordt, verandert dat een hoop. Möller: ,,Ik liep altijd marathons. Een halve marathon deed ik op mijn gemak. Maar plots was ik na een kilometer of vier al helemaal leeg. Mijn energie was weg, ik bleek hartproblemen te hebben. Uiteindelijk ben ik de hele medische molen in gegaan en geopereerd aan mijn hart, waarbij ik ook wat stents heb gekregen.” Hij komt kilo’s aan, om er daarna nog veel meer te verliezen.

Lees ook: Simone (26) keek de dood in de ogen, nu is ze zelf uitvaartonderneemster

Groot gebrek aan technisch personeel

Toen besloot Möller dus alleen nog maar te gaan doen waar hij zin in had en belde hij Oostelbos. Met het grote tekort aan technisch personeel was een stageweek zo geregeld. Een geslaagde week, stelt ook Oostelbos. ,,Hij is altijd enthousiast, niets is te veel, niets is te moeilijk. Dan kom je er vanzelf wel.”

Möller: ,,Toen ook mijn vriendin zei dat ze mij nog nooit zo blij had gezien, dacht ik: dan is dit het dus. Ik gooi het roer om. Geen bestuursfuncties meer, maar klussen.” Inmiddels heeft hij zich gespecialiseerd in het plaatsen van warmtepompen. Waar hij, eerlijk is eerlijk, toch ook een bedrijf voor heeft opgericht: Warmtepomp013. ,,Ik denk dat we in dat bedrijf uiteindelijk met drie of vier man warmtepompen kunnen gaan installeren”, stelt Möller. ,,Want één ding heb ik mijzelf beloofd: ik wil zelf minimaal de helft van de tijd blijven installeren.”

Joost Möller richtte - toch weer - een eigen bedrijf op. Foto: Ron Magielse

Van vrienden krijgt hij alleen maar goede reacties op zijn overstap. ,,Ik hoor ook zo vaak mensen zeggen dat ze eigenlijk dingen doen waar ze niet blij van worden”, stelt Möller. Ook financieel is het overigens goed te doen, stelt hij. ,,Misschien ga je er wat op achteruit. Maar er is zo’n tekort aan gecertificeerd personeel, dat je gewoon goed kunt verdienen. Ook in loondienst.” Dus als de VVD morgen belt of hij nog een periode wethouder wil worden? ,,Sorry, ik ben niet beschikbaar.”

Lees ook: Eerst hielpen ze klanten aan aardgas, nu helpen ze iedereen eraf: hoe deze installateur de wereld in 60 jaar zag veranderen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws