Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Jan Meerman over loonsverhoginguitspraak Klaas Knot: ‘Totaal geen aansluiting met praktijk’

Jan Meerman (INretail) vindt het onbegrijpelijk dat Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag stelde dat bedrijven een loonsverhoging kunnen ophoesten van tussen 5 à 7 procent. ‘Dit is weer typisch een uitspraak van iemand die totaal geen aansluiting heeft met de praktijk.’

Van onze redactie 23 december 2022

Klaas knot dnb loonsverhoging jan meerman inretail

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Foto: ANP.

In gesprek met de Telegraaf riep Klaas Knot donderdag werkgevers op om hun personeel de komende jaren extra salarisverhogingen te geven. Volgens de DNB-president verschilt het percentage van bedrijf tot bedrijf, ,,maar opgeteld kom je op 5 à 7 procent. De gemiddelde loonstijging lag in november op 6,4 procent, dat is dus geen onredelijk niveau. Veel bedrijven kunnen die hogere lonen prima uit hun winstmarges betalen.”

Jan Meerman vindt deze ongenuanceerde uitspraken onbegrijpelijk. De INretail-voorman kreeg naar eigen zeggen tientallen telefoontjes van bezorgde ondernemers. ,,Zij vroegen zich af of deze man wel eens met echte ondernemers spreekt of zich alleen baseert op modellen. Dit is weer typisch een uitspraak van iemand die in een ivoren toren via modellen de goede dingen voor Nederland probeert te doen, maar die totaal niet aansluiten bij wat er in de praktijk aan de hand is.”

Lees ook: Oproep DNB-president Knot aan werkgevers: verhoog de lonen

Geen nuance tussen branches

Het stoort Meerman vooral dat Knot niet nuanceert tussen branches, maar een uitspraak doet voor alle ondernemers. ,,Hij realiseert zich niet dat 20 of 30 procent van de ondernemers wel een loonsverhoging wil betalen, maar het niet kan.”

,,Wat denk je wat een kapper nu denkt? Die was vorig jaar nog dicht vanwege corona en heeft nu weer een lastig jaar met stijgende energiekosten en een huursverhoging. Tel daarbij op dat steeds meer consumenten een week of twee later langskomen omdat zij het ook minder breed hebben, wat weer drukt op zijn omzet. En die leest dan met grote chocoladeletters in de krant dat hij zijn lonen wel eventjes kan verhogen.”

"Bezorgde ondernemers vroegen zich af of deze man wel eens met echte ondernemers spreekt of zich alleen baseert op modellen"

'Uitspraak Knot over loonsverhoging zorgt alleen maar voor meer polarisatie'

Volgens Meerman roept de uitspraak van Knot alleen maar irritatie op en schaadt hij het vertrouwen en de geloofwaardigheid in de politiek. ,,Wat heeft deze uitspraak voor zin? Hij zorgt alleen maar voor meer polarisatie.”

Meerman roept Knot op om zijn uitspraken niet langer alleen op modellen te baseren. ,,Ga eens met echte ondernemers praten, dan zie je wat er speelt in de praktijk.”

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘15 procent huurverhoging? Hoe durf je het te vragen’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws