Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Leaseauto afpakken als kostenbesparing mag van de rechter

Als je moet bezuinigen als bedrijf, kan de leaseauto van medewerkers ineens een behoorlijke kostenpost lijken. Maar mag je die leaseauto dan ook terugeisen? Wel volgens de Rechtbank Noord-Holland, die oordeelde in een zaak tussen verzekeraar Univé en een werknemer.

Vincent Krijtenburg | Foto: Pixabay 5 maart 2019

Car 1149997 1920

Sinds 2004 had de ICT-medewerker van Univé een leaseauto voor zakelijk en privégebruik. Ook heeft hij een tankpas van Univé, waarmee hij ook de kosten van brandstof voor het privégebruik van de leaseauto mag betalen. “Een dergelijk voordeel moet gelet op de aard en de duur daarvan worden aangemerkt als een arbeidsvoorwaarde”, staat in de uitspraak.

In 2015 past Univé de autoregeling aan, een maatregel om kosten te besparen. Daarin staat dat een medewerker in aanmerking komt voor een leaseauto als hij minimaal 10.000 zakelijke kilometers per jaar rijdt of als de auto gekoppeld is aan de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Lees ook: Lidl mag vermeende Grolsch-kopie blijven verkopen na rechtszaak

In 2018 kreeg de ICT’er een brief van Univé op de mat waarin wordt meegedeeld dat zijn functie geen aanleiding meer geeft voor het toekennen van een leaseauto. Zijn werkzaamheden kan hij volgens de verzekeraar voornamelijk vanuit zijn woonplaats doen, en in 2016 en 2017 reed hij minder dan 10.000 zakelijke kilometers. Ondanks een aangeboden afbouwregeling gaat de medewerker niet akkoord met het inleveren van de bedrijfsauto.

De rechter oordeelt dat de versteking van de leaseauto een arbeidsvoorwaarde is. De kantonrechter vindt ook dat Univé voldoende zwaarwegende reden had om de Autoregeling te wijzigen en de verstrekking van de leaseauto aan de medewerker te beindigen. “Immers, als Univé geen maatregelen neemt om het kostenniveau terug te dringen, dreigen financiële problemen voor haar onderneming en komt de naleving van eerdergenoemde richtlijnen van de Nederlandse Bank in gevaar”, aldus het vonnis. Het inleveren van de leaseauto levert voor de werkgever jaarlijks een besparing op van 11820 euro.

Lees ook: Medewerker langdurig ziek? Soms verplicht rechter je tot ontslag

De ICT-medewerker moet van de rechter de leaseauto alsnog deze maand moet inleveren. Univé moet van de rechter vanaf de inleverdatum een afbouwregeling aanbieden voor een periode van twee jaar.