Nieuws Arbeidsvoorwaarden

ONL en VNO-NCW: uitkeren vakantiegeld is probleem voor door crisis getroffen bedrijven

Voor werkgevers die in zwaar weer zitten door de coronacrisis wordt het dit jaar moeilijk om het vakantiegeld uit te keren. Dat bevestigen werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW. Probleem is dat bedrijven niet eenzijdig mogen besluiten om vakantiegeld pas later uit te betalen.

Van onze redactie 30 april 2021

Vakantiegeld is op

In de maanden mei en juni wordt normaal gesproken het vakantiegeld uitgekeerd door werkgevers. Foto: AD/Venema Media

In de praktijk blijkt in sommige gevallen zelfs al tegen werknemers te zijn gezegd dat ze het vakantiegeld voorlopig niet krijgen, zo blijkt uit een rondvraag van nieuwszender BNR.

De ondernemersverenigingen vragen nu om coulance van personeel. Volgens Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, is het moeilijk om het probleem in precieze aantallen uit te drukken, valt te lezen op het AD. ,,Maar het probleem is groter dan vorig jaar. Toen was er eenmalig nog een mouw aan te passen. Nu zijn de reserves verder op, met name in de sectoren die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals horeca, kleine winkels en evenementen. Wij adviseren ondernemers om het vakantiegeld desnoods over meerdere maanden te spreiden.”

Oplossing is als werkgever gespreid gaat betalen

Rechtsbijstandverlener DAS ziet de afgelopen weken het aantal klachten over vakantiegeld toenemen. Terecht, vindt DAS, want er mag juridisch gezien niet eenzijdig worden afgezien van het betalen van vakantiegeld. ,,In vergelijkbare rechtszaken heeft de werknemer altijd gelijk gekregen. Dus moet de ondernemer met de werknemer in gesprek om tot een schikking te komen, zoals uitstel of gespreid betalen”, zegt Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht bij DAS.

ONL lobbyt bij demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees op extra NOW voor de maand mei, maar in die overheidssteun is nadrukkelijk ook geld opgenomen voor de pensioenpremies en het vakantiegeld.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws