Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Waarom pitchen een even onmisbare vaardigheid is als jongleren

Pitchen wordt gezien als een 'onmisbare communicatievaardigheid voor iedereen'. Maar is dat wel zo? Dat vraagt Schrijver Richard Engelfriet zicht hardop af in het AD.

Richard Engelfriet | Foto: Pixabay 9 oktober 2018

Jongleren pitchen

Jelmer werkt voor een degelijk advieskantoor. Zijn klanten waarderen zijn rust, bedachtzaamheid en nauwkeurigheid. Jelmer kreeg echter van zijn baas te horen dat hij weliswaar goed is in zijn werk, maar dat hij zich beter moest profileren. En om dat te bereiken moest hij van zijn baas op een heuse pitchtraining.

Volgens de baas van Jelmer is het heel belangrijk om in korte tijd te kunnen vertellen wat je doet en waar je voor staat. Pitchen komt van de Amerikaanse term elevatorpitch. Als je in een lift staat met een belangrijke directeur, moet je snel to the point kunnen komen.

Lees ook: Richard Branson: frustratie is de sleutel tot zakelijk succes

Anderen delen die opvatting. Volgens de Pitch Academy is pitchen een 'onmisbare communicatievaardigheid voor iedereen' . Presentatiecoach Anne Spies zegt dat je niet zonder een goede elevator-pitch kunt als je een baan of opdracht wilt.

Jelmer vond het maar niets. ,,Inclusief voorbereiding was ik drie dagen bezig. Het resultaat is dat ik nu zonder hakkelen kan vertellen dat ik proactief meedenk met de klant en concreet resultaat bereik waar de klant écht iets aan heeft.''

Lees ook: Hoe bouw je je pitch op?

Jelmer heeft groot gelijk. Voor veel werknemers is pitchen zonde van de tijd. Er is net zoveel bewijs voor dat jongleren, de swish dansen of minesweepen een 'onmisbare vaardigheid' is voor iedereen.

Er is maar één bewezen effect van al die pitchtrainingen en dat is dat de trainers er een goede boterham aan verdienen. Andere effecten van pitchtrainingen ken ik niet.

Lees ook: 'Om als startup te overleven, móet je kunnen pitchen'

Iedereen heeft zijn eigen talenten. De een kan goed billen wassen, een volgende legt probleemloos de stelling van Pythagoras uit aan puistige pubers en weer een ander kan in een minuut helder verwoorden dat hij stofzuigers verkoopt. Zullen we weer accepteren dat al die talenten prima zijn? Laten we niet doen alsof pitchen een soort heilige graal is die iedereen moet pakken. Veel werknemers functioneren uitstekend zonder te kunnen pitchen.

Richard Engelfriet (1977) is spreker en auteur van het boek De Succesillusie. Daarnaast is de Tilburger zelfstandig ondernemer, dagvoorzitter en spreker.