Nieuws Arbeidsvoorwaarden
Subsidie voor scholing op mkb-werkvloer
De meeste ondernemers in het mkb hebben het druk genoeg met het uitvoeren van de werkzaamheden, het zoeken van klanten en administratie. Loopbaanontwikkeling voor werknemers heeft daarom niet altijd prioriteit. De overheid wil dit echter graag stimuleren middels een subsidieregeling.

Subsidie voor scholing van werknemers in het mkb. Foto Kaleidico/Unsplash
Tot 31 maart kunnen mkb-ondernemers bij de overheid aankloppen om aanspraak te maken op een deel van de subsidiepot van vijftien miljoen euro voor leren en ontwikkeling op de werkvloer. Met dit geld kunnen mkb-ondernemers bijvoorbeeld een bedrijfsschool opstarten, loopbaanadviezen voor hun werknemers inwinnen of de vaardigheden van medewerkers up-to-date houden.
De zogenaamde Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) moet er volgens het kabinet toe leiden dat leren en ontwikkelen op de mkb-werkvloer heel normaal wordt, om zo mensen inzetbaar te houden en werk leuk te houden.
"Hoe kunnen we samen de continuïteit van het bedrijf waarborgen?"
Leerrijke werkomgeving starten
De subsidieregeling is beschikbaar voor elke mkb-ondernemer om een leerrijke werkomgeving op te starten of te versterken of om medewerkers tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding te laten volgen. Een aanvraag kan maximaal 25 duizend euro opleveren en is in te dienen via de website www.slimwerkgeven.nl. Is de deadline van 31 maart niet meer haalbaar, dan volgt in september een tweede inschrijfperiode. Ook in de komende jaren zal de subsidieaanvraag geactiveerd worden in genoemde maanden.
Zorg van de Zaak
Die subsidie is nodig volgens Claudia Kuijer, mkb-specialist bij Zorg van de Zaak. Volgens haar kampen veel bedrijven met personeelsproblemen is het vijf over twaalf. Ze vreest dat als er niets gebeurt, mkb-ondernemers het niet meer aankunnen, met alle gevolgen van dien. Kuijer: ,,Naast personeelstekorten hebben mkb-ondernemers ook te maken met uitval door fysiek werk of vertrekkende vakmensen naar grotere bedrijven, omdat er geen doorgroeimogelijkheden meer zijn. Als iemand lange tijd onder zijn niveau werkt, steeds vaker verzuimt en ontevreden is in de functie, dan is dit alarmerend: grote kans dat je daardoor vakmensen kwijt raakt aan een groter bedrijf. Dit slaat een groot gat in de kennis en toekomstbestendigheid van een klein bedrijf.''
Lees ook: Vertrouwen horecaondernemers duikelt omlaag door tekort personeel
Cadeautje
De mkb-specialist adviseert daarom de senioriteit van vakmensen op tijd in te zetten om jongeren en nieuwe mensen in te werken en op te leiden. ,,Plan daarvoor loopbaangesprekken in met werknemers. Vraag hen: hoe kijk je naar de toekomst? Hoe kun je inzetbaar blijven? En hoe kunnen we samen de continuïteit van het bedrijf waarborgen?", aldus Kuijer. De SLIM-regeling is volgens haar dan ook een 'cadeautje van de overheid om met beide handen aan te pakken'.