Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Unilever geeft werknemers voortaan langer partnerverlof

Nederlandse werknemers bij Unilever krijgen vanaf 1 januari langer verlof rond de bevalling van hun partner. Volgens vakbond CNV is dat afgesproken in een nieuwe cao. Dat schrijft het AD.

Natasja de Groot | Foto: ANP 16 november 2018

Unilever dividendbelasting vno ncw

,,Het verlof gaat van twee naar tien dagen en gaat daarmee een stuk verder dan de nieuwe wettelijke regeling'', zegt vakbondsonderhandelaar Jeroen Warnaar. De verlofregeling geldt ook voor bijzondere situaties, zoals adoptie of de geboorte van een kind in een relatie tussen twee vaders of twee moeders.

Het gaat om een eenjarige cao, van 1 juli 2018 tot 1 juli 2019. De cao geldt voor ongeveer 2000 werknemers. Per 1 oktober dit jaar gaan de lonen met 2,5 procent omhoog.

Lees ook: Zo werkt het tiendaags verlof voor vaders in EU

Europese regels

Unilever is niet het eerste bedrijf dat ruimhartiger omgaat met zijn verlofregeling. Eerder gaven bijvoorbeeld Microsoft, Mastercard en ING hun werknemers langer tijd om met hun pasgeboren kind door te brengen.

Het kabinet heeft ook al besloten het vaderschapsverlof per 2019 uit te breiden van twee naar vijf volledig doorbetaalde dagen. Brussel heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. De Europese ministers van Sociale Zaken stemden eerder dit jaar in met een voorstel van de Europese Commissie om er twee werkweken van te maken, aangevuld met zes weken betaald ouderschapsverlof. Overigens kan het nog wel tot 2022 of 2023 duren voordat die nieuwe Europese regels van kracht zijn.