Nieuws Personeel

'Banen Ten Cate 3 jaar veilig'

De nieuwe eigenaren van TenCate houden zich aan eerdere afspraken over het behoud van de werkgelegenheid voor de komende drie jaar. Die garantie heeft de centrale ondernemingsraad gekregen van de commissarissen van het Twentse textieltechnologieconcern.

Van onze redactie 19 april 2016

Ten Cate breed formaat Carlo ter Ellen

„Het was een stevig gesprek”, zeggen voorzitter Wim Meuleman en secretaris Harry Boerrigter van de centrale ondernemingsraad (cor). Ze maakten Jan Albers en Boudewijn Molenaar van de raad van commissarissen duidelijk dat door het plotse vertrek van topman Loek de Vries het vertrouwen in het consortium onder leiding van Gilde ‘danig is aangetast’.

'Afspraak gerespecteerd'Het aanblijven van De Vries was voor de cor een van de voorwaarde voor een ‘ja’ tegen de overname. „Zoals we voor een periode van drie jaar onder meer ook hebben afgesproken dat er geen reorganisaties komen, geen sluitingen en er geen banenverlies ontstaat naar aanleiding van de overname en de holding structuur in stand blijft. De raad van commissarissen heeft gezegd zich daaraan te houden. Ze vinden overigens dat ze ook de afspraak over de positie van De Vries hebben gerespecteerd, omdat het besluit in onderling overleg is genomen. Formeel mag dat zo zijn, maar Formeel kan dat zijn, maar wij zetten er vraagtekens bij de gang van zaken. We zijn in elk geval te laat geïnformeerd.”

AlbersDe ondernemingsraad is ook kritisch over de samenstelling van de nieuwe raad van commissarissen en de positie van Jan Albers. Deze oud-topman van Gamma Holding en huidig president-commissaris van voetbalclub PSV combineert bij TenCate in elk geval voorlopig de functies van voorzitter van de raad van commissarissen met de dagelijkse leiding van het bedrijf. „We vinden dat niet wenselijk. Het is alsof de slager zijn eigen vlees keurt. We laten onze advocaat kijken of die constructie juridisch wel kan. Er is afgesproken dat de raad van commissarissen ons begin juni aangeeft hoe het verder gaat met de raad en de positie van bestuursvoorzitter.”

Twee leden namens werknemersIn dat gesprek eist de cor ook een extra vertegenwoordiger in de raad van commissarissen. „Er is eerder afgesproken dat er namens de werknemers twee leden in de raad komen. Met Jan Hovers hebben we er nu slechts een. De Vries heeft ons respect, maar we zien hem niet als onafhankelijk vertegenwoordiger van het personeel. Want hij is ook mede-eigenaar en kan dus andere belangen hebben.”

Foto: Carlo ter Ellen