Het bedrijf van Hazekamp heet Textieldrukkerij Bolster en het eigen merk noemde hij Frankly Doodle, is te lezen bij het AD. Thijs (40) hoopt in juni te verhuizen van een kantoor op Calveen naar een grotere locatie in de stad. Tot de eerste opdrachtgevers behoren het productiehuis Kosmik, een kinderdagverblijf, een tv-producent en een sportclub.
Zij laten T-shirts en hoodies maken met hun bedrijfslogo. Maar daarnaast kan iedereen kleding bestellen van het huismerk. De medewerkers leren onder meer zeefdrukken, volgens Thijs ‘een mooi, maar uitstervend vak waar toch weer vraag naar is’.
Hazekamp kan rekenen op zes begeleiders die fulltime aan de slag gaan, ieder vanuit zijn of haar expertise. Daarbij komen nog enkele freelancers. Uiteindelijk denkt hij vanaf juni tien tot twintig jongeren van 18 tot 30 jaar per jaar te kunnen begeleiden. De contacten worden gelegd via het Werkgevers Service Punt en het Leerwerkloket.
Hij weet waar hij over spreekt, Hazekamp heeft zelf namelijk geen gemakkelijke jeugd achter de rug. Zijn vader Paul kampte met psychische problemen. Zijn ouders scheidden toen hij 4 jaar oud was. Thijs was onrustig en merkte dat hij zich moeilijk kon concentreren.
Lees ook: Kweker Marcel (54) kiest voor medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt
Pas op latere leeftijd werd Thijs gediagnosticeerd met ADHD. Ook zijn vader bleef lang rondlopen zonder de juiste medische begeleiding. Thijs doet daar niet geheimzinnig over. Hij vindt het van groot belang dat mensen open kunnen zijn over hun persoonlijke strubbelingen, zonder dat anderen meteen veroordelend aan de zijlijn staan.
Sneller ondersteuning
Al spreekt dat niet voor zich. ,,In het gepolariseerde klimaat van tegenwoordig lijkt het moeilijk om begrip op te brengen voor iemand die anders is.’’ Die openheid kan er bovendien toe leiden dat er eerder passende ondersteuning wordt gevonden. Eerder dan Thijs en zijn vader die kregen.
Thijs werd als tiener niet begrepen en belandde op een praktijkschool, een nuttige opleiding waar hij echter totaal niet op z’n plek was. Dankzij ‘een vlotte babbel’ kon hij zonder diploma bij een bank gaan werken, waar hij het bracht tot succesvol hypotheekadviseur.
In het gepolariseerde klimaat van tegenwoordig lijkt het moeilijk om begrip op te brengen voor iemand die anders is
Thijs Hazekamp
Daarna was hij koekjesfabrikant. Iets wat hij reuzeleuk vond, tot de koekjes zo’n succes werden dat hij noodgedwongen hele dagen over geld moest praten. Zijn volgende project was De Frietboerderij, een grote snackbar aan de snelweg tussen Almere en Zeewolde. Ook die onderneming was ‘een schot in de roos’.
Nieuwe toekomst na time-out
Hij verdiende goed, maar was niet gelukkig. Het werd tijd voor een time-out. Met hulp van een coach nam hij enkele beslissingen. Afgelopen zomer verkocht hij zijn horecabedrijf. Na een paar maanden van zelfonderzoek en creativiteit – muziek maken, tekenen en graffiti – bedacht hij het kleding- en lifestylemerk Frankly Doodle en richtte hij de textieldrukkerij in.
Lees ook: Broers Elon (33) en Hidde (28) maken ‘Tinder voor werkzoekenden en werkgevers’
Hierin komen zijn zakelijke vaardigheden samen met zijn persoonlijke ervaring en belangstelling. De feestelijke lancering was op zaterdagavond 6 april in poppodium Fluor. Zo heeft Thijs het advies ter harte genomen bij het afscheid van zijn vader: ,,Doe waar je echt gelukkig van wordt en omring je met mensen met goede intenties.’’
Meer informatie over de onderneming van Thijs: Textieldrukkerijbolster.nl