Nieuws Personeel

Bedrijven in Deventer gaan kennismaken met 3D-metaalprinter

De Technicampus in Deventer heeft een industriële 3D-metaalprinter. Het product zou volgens directeur Jan Jansen voor de 'derde industriële revolutie' kunnen zorgen. De campus gaat de komende tijd samen met bedrijven in Deventer experimenteren met de metaalprinter na een investering van een half miljoen euro van bedrijfsleven, provincie Overijssel en onderwijs.

Van onze redactie 10 juni 2016

3 D printer Technicampus Ronald Hissink

De voordelen van een 3D-metaalprinter zijn snel op te noemen. Kleine metalen objecten, zoals een rugwervel, die niet op de conventionele manier gedraaid of gefreesd kunnen worden zijn wel te printen. Samen met bedrijven zoals Ardagh, Machinefabriek Geurtsen en Van Veen Plaatwerk uit de regio gaat de Technicampus experimenteren.

Voorop lopenTechnicampus wil voorop lopen in innovatie, het technisch personeel van de toekomst opleiden. Technicampus is een samenwerking tussen Aventus (mbo) en bedrijfsleven. Doordat de bedrijven veel invloed op de lessen van de studenten hebben, krijgen de leerlingen de technische scholing die de bedrijven in de regio graag zien.MateriaalverliesMaar Technicampus is net zo zeer de bijscholingslocatie voor mensen die al lang aan het werk zijn. De 3D-printer is daar nu een voorbeeld van innovatie. Engineers van bijvoorbeeld Geurtsen komen ervaring opdoen, en samenwerken met MBO- en HBO-studenten. Want de ontwikkeling van 3D-metaalprinten begint pas. "Je hebt geen materiaalverlies meer. Bij conventioneel metaalbewerking kan dat zo oplopen tot 80 procent. Hier bouw je met metaalpoeder laagjes op'', vertelt Technicampus-directeur Jansen.Redesign is belangrijk. Daardoor kunnen metaalbewerkers ervaring opdoen, en wellicht totaal anders gaan denken. "Boren kan alleen recht. Hierbij kan alles.'' Als voorbeeld laat Jansen een speeltje zien. Een balletje in een balletje met een veer er aan vast. Het veert alle kanten op. "Het is uit een stuk gemaakt. Dat is in het oude denken ondenkbaar en dit is bovendien sterk, want er hoeven geen verschillende onderdelen aan elkaar gelast te worden. Ook is het heel schoon werken. Het is een ultiem voorbeeld van 'cleantech'.''Vier-dimensionaalGrote bedrijven gebruiken de techniek al. Airbus in de vliegtuigen bijvoorbeeld. "Je kunt je voorstellen dat als de constructie lichter wordt, het goedkoper vliegen is.'' Na redesign komt het nadenken over wat er nog meer gemaakt kan worden. "Daarvoor moeten we ervaring opdoen in een volkomen nieuwe wereld. Noem het vier-dimensionaal denken. Dat moeten we leren.''Metaalprinten is nu nog vooral bruikbaar bij onderdelen die in enkele stuks gemaakt worden en die om wat voor reden dan ook lichtgewicht moeten zijn. "Series zijn minder praktisch. Als conventioneel prima is, hoef je het niet aan te passen.''ToekomstJansen kijkt naar de toekomst. "Heel veel bedrijven geven levenslange garantie op onderdelen. Hebben een groot magazijn vol met nooit meer gebruikte onderdeeltjes. Hoe mooi is het als je die gewoon in enkelstuks kunt printen. Dat scheelt je veel opslag en magazijnruimte?''