Nieuws Personeel

Bij deze bank beslis jij hoe de adviseur gekleed gaat

De afstand tussen bankier en burger verkleinen. Dat hopen ze bij Frankfurter Sparkasse ongetwijfeld te bewerkstelligen met de introductie van een nieuwe stijlregel. Bij de Duitse bank mogen klanten beslissen hoe adviseurs die voor het bedrijf werken in de toekomst voor de dag komen.

Noémi Prent (NU.nl) | Foto: Rene Manders 18 maart 2019

Bank banking lening financiering

Dat schrijft persbureau Bloomberg. Frankfurter Sparkasse - een in Frankfurt gevestigde bank met zo’n 22 miljard euro op de balans - legt zijn oor te luister bij de klant. Tenminste, als het om kledingadvies gaat.

Twee medewerkers van de bank waren onlangs model in een fotoshoot, waar drie verschillende outfits werden gepresenteerd - van jas, das tot spijkerbroek en sneakers. In welke outfit de bankadviseur te voorschijn komt, mag de klant binnenkort beslissen.

Volgens een woordvoerder van de bank kwam het thema intern ter sprake. “We zeiden: laten we onze klanten om hun mening vragen. Op basis van de resultaten zullen we aanbevelingen ontwikkelen. Die zullen echter niet bindend zijn", aldus Julia Droege-Knaup tegenover het Amerikaanse persbureau.

Lees ook: Een plant op het werk zorgt voor minder ziekteverzuim (en 5 andere voordelen)

Minder business

Overigens is deze maatregel niet geheel nieuw bij banken. Zo’n drie jaar geleden introduceerde het eveneens Duitse Hamburger Sparkasse een informele kledingstijl voor zijn medewerkers. Bijna niemand draagt daar naar verluidt nog een stropdas.

In de Verenigde Staten is de trend van een stijl die minder ‘business’ is al een tijdje gaan. Zo zijn mannelijke bankmedewerkers van Goldman Sachs, een van de grote Amerikaanse zakenbanken, volgens Washington Post blij dat ze niet altijd meer 'jasje-dasje' op kantoor hoeven te verschijnen. Voor vrouwen en minderheden, die zich afgelopen jaren mede dankzij corporate kledij sneller konden opklimmen, komt de versoepelde dresscode minder gewenst, aldus het Amerikaanse dagblad.