Een betaalde stage - officieel oriëntatiebaan - houdt in dat zij-instromers drie maanden ‘snuffelen’ aan de zorg. Ze krijgen een indruk van de praktijk zonder alle schepen achter zich te verbranden. Hun ‘oude’ baan opzeggen is vaak niet nodig, omdat het om een beperkt aantal stage-uren gaat. Een geruststellende gedachte, schrijft Tubantia. Stel dat het geen succes is, dan is er nog geen man overboord.
Carintreggeland ziet de oriëntatiebaan als een van de manieren om slimmer te werken. „Je weet dat de arbeidsmarkt krapper wordt en dan moet je creatief zijn”, zegt Inge Zwijnenberg, lid van de raad van bestuur. „Wij zetten in op meer technologie, lager ziekteverzuim en betrekken familie en mantelzorgers vaker bij de zorg van hun naasten. De betaalde stages horen hier ook bij.”
Lees ook: Robots moeten bij dit bedrijf pensioengolf opvangen: ‘Zonder kun je groei vergeten’
Van bloemist tot horeca
De stagiaires werken minimaal twaalf en maximaal twintig uur in de week. Carintreggeland en de aspirant nieuwe werknemer kijken of het klikt. Is dat zo, dan krijgt de nieuwe zorgmedewerker een opleiding aangeboden. De baas betaalt.
Ruim drie jaar geleden introduceerde Carintreggeland de oriëntatiebaan. De eerste jaren waren er twee wervingsperiodes per jaar voor de BBL-opleiding die opleidt tot helpende of verzorgende individuele gezondheidszorg (IG). Sinds dit jaar wordt het hele jaar door geworven voor de roc-klasjes.
„Voordeel van de oriëntatiebaan is dat je kunt kijken of de zorg bij je past”, zegt recruiter Christy Prins van Carintreggeland. „We hebben kapsters, bloemisten en horecapersoneel, maar ook uit andere beroepen. Het idee om te switchen naar de zorg komt soms na het overlijden van een naaste of nadat iemand mantelzorger is geweest.”
Voordeel van de oriëntatiebaan is dat je kunt kijken of de zorg bij je past
Christy Prins Carintreggeland
Twentse werkgevers in de zorg werven sinds eind vorig jaar gezamenlijk gericht zij-instromers via ZorgStart. Een landelijk initiatief, dat regionaal is opgepakt door het Leerwerkloket Twente, het Werkgeversservicepunt Twente en werkgeversorganisatie WGV zorg en welzijn.
Ook zorgverzekeraar Menzis, het ROC van Twente en hogeschool Saxion doen mee. Voor een periode van drie jaar profiteert ZorgStart van 1 miljoen subsidie van Twente Board, het regionale samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs en overheid.
Elmaine heeft drie banen
Elmaine Visser uit Bentelo werkte eerder als manusje van alles bij een wasserij in Vorden. „Wassen, strijken, mangelen en was wegbrengen, ik deed wat moest gebeuren. Maar het bedrijf hield op te bestaan en ik stond op straat. Mensen uit mijn directe omgeving zeiden dat de zorg bij mij zou passen. Ze vinden me een zorgzaam persoon en prettig in de omgang.”
De Bentelose was 50 jaar toen ze begon bij Carintreggeland. Ze deed ervaring op in zowel een verpleeghuis als in de thuiszorg. In september gaat ze na dertig jaar weer terug naar school. Ze combineert werken en leren, maar heeft ook nog twee andere banen. ‘Bezige bij’ Elmaine is op vrijdag kapster aan huis en werkt daarnaast tien tot vijftien uur per maand bij een uitvaartonderneming. Ze had nooit kunnen bedenken dat ze ook nog voor de zorg zou kiezen.
Vakantierooster rondkrijgen
Zij-instromers zijn van alle leeftijden. Van begin 20 tot een eind in de 60. Het voordeel voor Carintreggeland is dat ze breder werft dat alleen onder jonge werknemers die net van school komen. „We hebben veel 17-jarigen”, zegt recruiter Christy Prins. „Ze kiezen voor de zorg, maar haken regelmatig af. Het voldoet niet aan hun verwachtingen. Zij-instromers maken een bewustere keuze voor een ander beroep.”
Tijdens de stage ervaren ze hoe het is om onregelmatig en in de weekenden te werken. Elmaine Visser beviel de oriëntatiebaan zo goed, dat ze er een vakantiebaan aan overhoudt. Ze werkt als helpende in opleiding in verpleeghuis De Stoevelaar in Goor. Met collega's vult ze gaten in het rooster waardoor vaste krachten op vakantie kunnen.
Ook daar gaat Carintreggeland slim mee om, zegt bestuurder Inge Zwijnenberg van de zorgorganisatie. „We krijgen de bezetting in de zomer rond, omdat we daar in de winter al mee bezig zijn. Dan binden we stagiaires aan ons voor de vakantieperiode.”