Nieuws Personeel

Champagne, danseressen en een baangarantie

Boos zijn ze, de werknemers van slachthuis Hilckmann in Nijmegen. Omdat zij die zich zoveel jaren hebben ingezet voor het bedrijf, het gevoel hebben dat ze zijn voorgelogen.

Jacqueline van Ginneken 1 maart 2016

Slachthuis

Lees ook: Schimmenspel om varkensmiljoenen

"Ruim een half jaar geleden hadden we hier op het bedrijf een groot feest met champagne, Braziliaanse danseressen en een baangarantie voor tien jaar. In het Brabantse Haps zou een nieuw slachthuis gebouwd worden, een nieuwe toekomst: Hilckmann 2.0", vertellen werknemers.

Anderen zijn ronduit kwaad omdat de directie niet thuis geeft als het om informatie gaat, omdat ze geen begeleiding krijgen bij praktische zaken zoals invullen van formulieren. "Het hoofd Personeelszaken is op vakantie gegaan." Nee, liever geen namen, zeggen ze. Ze zijn bang.

Gistermiddag kwamen ze bij het slachthuis aan de Waalhaven bij elkaar, zo'n 150 werknemers. Voor de informatiebijeenkomst van de bond. Belangrijkste vraag die middag: 'Is het salaris overgemaakt?'. En: 'Is er ruimte voor een goed sociaal plan?'. Want Nijmegen eist de ruim 21 miljoen euro terug die vorig jaar is overgemaakt bij de deal over de verhuizing van het bedrijf naar Brabant.

Vrijdag liet de gemeente beslag leggen op Hilckmann. Vier deurwaarders liepen op de allerlaatste slachtdag over alle afdelingen. Om goederen te tellen en foto's maken.

Diezelfde vrijdag hebben de circa 250 werknemers de messen ingeleverd, de laarzen, de overalls. Het was einde oefening voor de mannen. De 107 medewerkers met een vast dienstverband zijn vijftigplussers die 25 jaar en vaak nog veel langer bij het bedrijf werkten. Van de ene op de andere dag zijn ze hun baan kwijt.

Het nieuws hoorden ze vorige week woensdag, om drie uur 's middags. Daar stonden Dominique en Kathelijne Hilckmann, de zussen die de directie vormen, naast hun vader Frans. Ze hadden alledrie de tranen in de ogen. Toen wisten de meesten eigenlijk al: het is afgelopen. Wat volgde was een presentatie over China. Dat ze hun best hebben gedaan om een exportvergunning te krijgen voor dat land, dat ze vorig najaar nog met een handelsdelegatie met de koning naar China zijn gereisd. Maar het enige wat de meeste werknemers hebben onthouden, is dat ene zinnetje: 'We gaan stoppen'.

"Ik denk dat de bedoelingen van de dames goed waren, ze geloofden in Haps", zegt een van de werknemers. "Ze hebben zichzelf overschat", vult een ander aan. Werknemers vrezen dat het bedrijf nu failliet gaat. "En dan is er niks."

Morgen (woensdag) praat de vakbond over een sociaal plan. De gemeente heeft een 'zachte landing' voor de werknemers beloofd. Daar klampen ze zich aan vast.

Het enige wat de meeste werknemers hebben onthouden, is dat ene zinnetje: 'We gaan stoppen'