Nieuws Personeel

Corona-strategie? Hier krijgen medewerkers 100 euro als ze zich laten vaccineren

De 160 medewerkers van DeltaSafe Security krijgen een bonus van 100 euro als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Het beveiligingsbedrijf hoopt hen zo te stimuleren om zich in te enten.

Jeffrey Kutterink (AD) 13 januari 2021

Vaccineren 100

Foto: ANP

Zoals de meeste goede ideeën, ontstond ook dit idee onder de douche, verklapt directeur Michel Staat tegen het AD. ,,Als het voorbeeld wordt gevolgd, zijn we wellicht eerder van het virus af.” Het is niet zo dat zijn klanten erom vragen. ,,Dat niet. We denken allereerst dat het goed is voor onze collega’s en hun familie. Hoe eerder je gevaccineerd bent, hoe kleiner de kans dat je ziek wordt.”

Uiteraard is dat ook in het belang van het bedrijf. ,,Als we minder uitval hebben, zijn we beter inzetbaar. Hoe sneller we met zijn allen zijn gevaccineerd, hoe sneller het virus uiteindelijk uit Zeeland, c.q. uit Nederland, verdwijnt.”

Lees ook: Teruglezen: de persconferentie van 12 januari

Vaccinatie-twijfelaars

Het idee ontstond zeker niet omdat er veel medewerkers twijfelen om zich te laten vaccineren, zegt Staat. ,,Ik denk dat onze medewerkers niet anders zijn dan de gemiddelde Nederlander. Er is een grote groep die zich − zodra het kan − direct wil laten inenten. Een kleinere groep twijfelt, een enkeling is tegen. We hopen dat door dit initiatief mensen sneller de vaccinatie gaan halen. Wellicht dat we ook twijfelaars over de streep trekken.”

Het is − net zoals voor vrijwel iedereen − nog onbekend wanneer de medewerkers aan de beurt zijn. ,,We gaan ervan uit dat de beveiligingsbranche vooraan in de planning staat”, zegt Staat. ,,Maar we hebben nog geen planning gezien. Zodra het bekend is, dan gaat ons aanbod voor de medewerkers in. Dan krijgen ze van ons bericht en hebben ze een maand de tijd om zich te laten inenten en om de bonus te krijgen. We weten nog niet precies hoe het vaccinatieproces gaat lopen, maar we denken dat die maand voldoende moet zijn.”

Verzuim door quarantaineplicht

DeltaSafe heeft nauwelijks uitval door mensen die daadwerkelijk met covid-19 besmet zijn. ,,Maar er geldt het regime dat als je een snotneus hebt, je in quarantaine gaat en getest moet worden. Dat zorgt voor nogal wat dynamiek in de planning om het netjes te zeggen. Hoe eerder we daarvan af zijn, des te beter.” DeltaSafe kan die dynamiek goed opvangen, aldus Staat. ,,We hebben gelukkig voldoende mensen die flexibel inzetbaar zijn.”

Lees ook: 'Fuck it, wij zijn open!' Laatste waarschuwing voor restaurant dat regels in de wind sloeg

Kosten vaccinatiebonus

Bij elkaar kost de bonus DeltaSafe 16.000 euro. ,,Daar komen nog wat werkgeverslasten bij. Ja, dat is best geld. Maar we geloven in onze aanpak. We zijn meer dan bereid om die financiële consequentie te nemen en hebben er uiteindelijk baat bij.”

Collega-ondernemers hebben Staat nog niet gebeld. ,,Al denk ik wel dat men zich achter de oren krabt en zich afvraagt hoe zij het gaan doen. Het is nog vroeg, wellicht dat anderen ook zoiets gaan doen.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.