Nieuws Personeel

Dankzij proef met BEST-tassen draait Het Goed Deventer nog beter

Medewerkers van het kringloopwarenhuis aan de Harderwijkerstraat in Deventer hadden over voldoende werk al geen klagen, maar met de invoering van de BEST-tas is het bij Het Goed echt alle hens aan dek.

Rudi Hofman | Foto: Ronald Hissink 24 februari 2016

Kringloop het goed ronald hissink

Een fraaie leren handtas is tot dinsdagmiddag vier uur het meest opvallende product dat medewerkers van Het Goed hebben aangetroffen in BEST-tassen. ,,Deze leren tas ligt nu voor 32,50 euro in onze winkel'', vertelt Agnes Nijenhuis, cöordinator van de textielafdeling.

Alleen al de hoeveelheid textiel die Deventenaren in deze tassen (bedoeld voor boeken, elektronische spullen, speelgoed en textiel) aanbieden, is indrukwekkend. De variatie is ook groot. Naast allerhande kledingstukken gaat het onder meer om kussens, dekbedden, schoenen, bollen wol, gordijnen, petjes, kussens en riemen. Al deze spullen worden tijdens de BEST-tasproef, die een jaar duurt, onder de noemer textiel geschaard.

SorterenOp een aparte afdeling zijn gemiddeld vier dames met het sorteren van het textiel bezig. Daarvoor is in de centrale sorteerruimte al een voorselectie gemaakt. Hier komen de textielkarren met volle BEST-tassen binnen die in grote zeecontainers worden aangevoerd. Textiel dat niet winkelwaardig is, gaat naar ReShare (Leger des Heils).

Bij het aanschouwen van een volle kar met vrijwel uitsluitend knuffels zegt regiobedrijfsleider Adolf Hanekamp dat de knuffels die niet goed genoeg zijn voor de winkel ook met het rest-textiel worden afgevoerd.

WandklokEen bordje met 'Vetkampstraat 1' hangt op een wand waarvoor enkele mannen bezig zijn met het uitzoeken en testen van elektrische spullen uit de BEST-tassen. Alles met batterijen of waar een snoer aanzit, valt onder deze categorie. Videorecorders, koffiezetapparaten, radio's, maar bijvoorbeeld ook stofzuigers, tosti-apparaten en een wandklok passeren de revue net als een kapotte printer. Spullen die niet door de selectie komen, gaan naar verwerker WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) Nederland in Apeldoorn.

De BEST-categorie boeken levert Het Goed een mooie aanvulling op voor de eigen boekenafdeling. Strip-, kook- en tuinboeken, thrillers, tijdschriften; dit is slechts een kleine greep uit het overweldigende aanbod. Alles dat niet in de winkel belandt, komt bij het oud papier.

DisciplineHanekamp was vooraf enigszins sceptisch over de proef. Hij was bijvoorbeeld bevreesd voor veel natte kleding in de BEST-tassen, maar die vrees blijkt onterecht: ,,De discipline van de burgers is groot. Deze proef is goed voor het milieu én de werkgelegenheid. We hebben nu gemiddeld tien mensen extra aan het werk en de BEST-tassen zorgen voor minder restafval in de grijze containers. Het mes snijdt dus aan twee kanten.''

Vrijwel geen misbruikElke zeecontainer bij Het Goed bevat grofweg tussen de 450 en 550 gevulde tassen. Gistermiddag begonnen medewerkers van het kringloopbedrijf met het sorteren van het aanbod uit de derde container.

Volgens regiobedrijfsleider Adolf Hanekamp is tot op heden slechts een fractie van wat Deventenaren in de BEST-tassen aanbieden 'oneigenlijk'. ,,Alles bij elkaar nog geen twee tassen vol'', zei Hanekamp na de verwerking van de inhoud van de eerste twee containers.