Nieuws Personeel

De baas drinkt chocomel

Hanneke Keultjes | Foto: Pim Ras 29 januari 2016

Debaasdrinktchocomel1065

Staatssecretaris Sander Dekker mocht een dagje achterover leunen. Drie scholieren namen donderdag zijn ministerie van Onderwijs over, schrijft het AD.

Mohamed Arrad schuift onwennig op het zwarte leer van de achterbank van de Audi A6. Er staat een flesje water voor hem klaar en op de armsteun naast hem ligt het AD van donderdag. "Wel je gordel omdoen,'' roept chauffeur Pedro over zijn schouder. "Dat moeten mijn bazen ook." In de dienstauto zitten normaal gesproken ministers en staatssecretarissen van het ministerie van Financiën of Justitie, maar vandaag wordt de 14-jarige vmbo-leerling ermee naar het ministerie van Onderwijs gereden. Hij is - samen met twee basisschoolleerlingen - staatssecretaris voor 1 dag.

Even relaxenOp een normale donderdag gaat Mohamed met de fiets naar school, het Heldring-vmbo in Den Haag. "Na school ga ik dan naar huis om even te relaxen en dan ga ik eind van de middag naar mijn zus. Zij heeft haar eigen taekwondoschool.'' Nu zoeft hij in donkerblauw colbert, zijn haren met gel in nette scheiding, door de ochtendspits naar het ministerie.

AchterstandswijkenDe 'baas van morgen'-dag is georganiseerd door JINC, een organisatie die kinderen uit achterstandswijken een kijkje achter de schermen van bedrijven geeft. "Die kinderen hebben vaak veel dromen, maar weinig kansen. Ze missen een netwerk om hun dromen te realiseren,'' legt Hannah Wiegerinck van JINC uit. "Wij proberen ze daarbij te helpen.'' De kinderen die vandaag het departement overnemen - naast Mohamed zijn dat Oumaima en Mohammed - wonen in de Schilderswijk en Transvaal.

Straks op het ministerie ontmoet Mohamed eerst huidig staatssecretaris Sander Dekker voor een 'overdracht'. Dat is best spannend als je net 14 bent. Gelukkig gaven zijn trotse ouders, oudere zussen en broer advies. "Goed meedoen en mezelf zijn,'' dreunt Mohamed op. Chauffeur Pedro stelt Mohamed gerust. "Sander Dekker is een aardige man. En de cappuccino is er héérlijk.'' Bij de kamerbewaarster die ook voor Mohamed de hapjes en drankjes verzorgt, bestelt hij toch maar een chocomel.

StoelHet drankje wordt in de werkkamer van de staatssecretaris op de plek van Dekker neergezet. "Jullie moeten natuurlijk op míjn stoel zitten,'' zegt hij nadat hij zich heeft voorgesteld als Sander. Ook de ambtenaren zullen zich later voorstellen als Alida, Fatima en Hansje. Geen gemeneer en gemevrouw vandaag. Dekker legt uit wat er op een ministerie allemaal wordt gedaan en beantwoordt vragen. Dan geeft hij zijn drie plaatsvervangers de opdracht voor vandaag: uitzoeken hoe het talent van vmbo'ers beter benut kan worden.

Ze krijgen daarbij hulp. Ambtenaren hebben tijd vrijgemaakt voor gesprekken en de drie leerlingen hebben de beschikking over een persoonlijk medewerker die het advies voor hen uitwerkt. Mohamed vindt de gesprekken reuze interessant. "Ik wist helemaal niet dat mijn school per jaar 7000 euro per leerling krijgt om ons les te geven. Dat is best veel geld.''

BeloningTijdens de lunch, als de scholieren kauwen op een broodje kaas, geven de drie jonkies de echte staatssecretaris alvast advies. Mohamed vindt dat iedere school een 'klas van de maand' moet uitroepen. "De klas die het beste presteert, krijgt een cadeau." Volgens Mohamed ontstaat er zo gezonde concurrentie: "Iedereen wil dan meer doen om te winnen en krijgt meer zin in school." Dekker luistert geïnteresseerd. "Dus jullie denken dat een beloning helpt bij het leren?'' Mohammed knikt: "Net als bij de kleuters, die zijn al blij als ze een sticker krijgen.''