Nieuws Personeel

De laatste jaren zijn opvallend veel Zeeuwse vrouwen in de WW terechtgekomen

Van onze redactie 8 maart 2016

Zeelandcentrum1065

Hoe lang is Nederland al bezig met de emancipatie van vrouwen? Veertig jaar? Minstens. In die tijd is de positie van de vrouw veel sterker geworden. Maar van gelijkwaardigheid is nog geen sprake. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat vrouwen zich opgejaagd voelen. Niet alleen jonge moeders. Ook vrouwen zonder kinderen voelen de druk. Heel veel vrouwen zijn zelfs in hun vrije tijd meer met anderen bezig dan met zichzelf. Dit is niet zomaar een tijdelijke trend. Eerder onderzoek van het SCP gaf dezelfde uitkomst: altijd een overvolle agenda en vaak zwaar ondergewaardeerd, schrijft PZC.

Van een jachtig leven hebben overigens niet alleen vrouwen last. Maar zij lijken wel veel minder geneigd tijd voor zichzelf op te eisen. Misschien is het de aard van het beestje. Misschien is het sociaal bepaald. In elk geval is er aanleiding genoeg om vrouwen eens wat meer te koesteren.

Ook in de arbeidsmarkt zit nog veel ongelijkheid. Dat blijkt uit Zeeuwse cijfers. De laatste jaren zijn opvallend veel vrouwen in de WW terechtgekomen. Daaraan ontsnappen ze veel moeilijker dan mannen.

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Dat is goed. Maar de vlag kan nog niet uit.