Nieuws Personeel

De Smorre in Oldenzaal blijft in de familie

Roderik Snijders is sinds kort de eigenaar van slijterij/wijnhandel De Smorre, in winkelcentrum Zuid- Berghuizen. Daarmee treedt de Oldenzaler (30) in de voetsporen van zijn vader Herman (65) en zijn overleden opa Gerard. De derde generatie is dus aan de macht in de drankenhandel.

Erwin Waanders | Foto: Annina Romita 21 april 2016

Smorre annina romigta

De laatste formaliteiten voor de ‘overname’ werden vorige week bij de notaris afgehandeld. Vanaf deze week mag Roderik zich de eigenaar noemen. „Het is niet voor alle ondernemers weggelegd dat een van de kinderen de zaak overneemt, dus je kunt wel stellen dat we het hebben getroffen”, zegt Herman, tussen de flessen wijn en andere drank. „De overname betekent niet dat ik helemaal niks meer ga doen, want ik blijf nog gewoon helpen en zal ook de boekhouding blijven doen. Maar ik kan het nu wel iets rustiger aan gaan doen.” Hij lacht veelbetekenend naar zijn zoon.

OpleidingHij komt zo op het eerste oog in een gespreid bedje, maar de jonge telg van de familie Snijders nuanceert dat beeld. „Ik heb een pittige opleiding gehad aan de slijterijvakschool in Zwolle. Daarna heb ik veel ervaring opgedaan bij een gerenommeerd wijnhuis in Den Haag en pas daarna ben ik in de zaak gekomen. Ik ben gediplomeerd vinoloog en liquorist en daar zijn er niet zo heel veel van.”

De zaak in winkelcentrum Zuid-Berghuizen heeft de familie Snijders sinds 1989. „Dat was een heel andere tijd”, zegt Herman. „De mensen kwamen voor een krat bier en een fles jenever, maar in de loop van de jaren is ons assortiment aardig uitgebreid. Als er weer eens een uitvaart in de kerk aan de overkant was, dan zeiden we tegen elkaar: ‘Daar gaat weer een klant’.”

TestenRoderik wijst op het grote assortiment dat De Smorre heeft. „We hebben meer dan tweehonderd soorten whisky en ook ons wijnaanbod is enorm. Alles wat hier staat heb ik ooit al eens geproefd, want ik wil mensen kunnen vertellen wat ze kunnen verwachten. We hebben, net als bij een parfumerie, ook testflessen. Drank is ook een stukje beleving, al is er de laatste jaren heel veel veranderd door de leeftijdsgrens”, zegt Roderik.

De Smorre heeft de combinatie van een wijnhandel en slijterij met die van tabakorie en kiosk. „Daarin zijn we redelijk enig in ons soort, want veel van onze collega’s zijn er mee gestopt. Maar we hebben hier echt een functie in het winkelcentrum. Onze klanten waarderen het grote aanbod in het centrum hier en als straks de Albert Heijn helemaal klaar is, heeft dat nog meer aantrekkingskracht voor het hele winkelcentrum”, weet Roderik.

VertrouwenHij ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. „We bewegen mee met de markt en zijn niet louter verkooppunt, maar geven ook proeverijen. Dat kan een wijnproeverij zijn of een avond met whisky of gin. Als de klant het vraagt, kunnen wij kijken hoe we het in kunnen richten.”

Vader Herman is tevreden. De zaak blijft in de familie en hij kan zijn hobby blijven uitoefenen, want dat is voor de twee telgen van de familie de zaak nog steeds: een leuke hobby.