Nieuws Personeel

De vijf succesprincipes van Elon Musk

Tijdens Het Grootste Kennisfestival van Nederland vertelt Hans van der Loo, consultant op gebied van gedragsverandering, over wavemakers, mensen die verandergolven veroorzaken. Tesla-uitvinder Elon Musk is zo'n wavemaker. Zijn vijf succesprincipes op een rij.

De Ondernemer 25 mei 2016

Elon musk 1065

1. Hij biedt hoop in bange dagen

Om hoop te geven moet je eerst zeggen dat het een zooi is. Het milieu gaat naar de verdoemenis. Iemand drukt op de verkeerde knop en de wereld vliegt in puin. Musk is een techneut. Dus hij vraagt zich af: hoe kunnen we die gevaren voorkomen?

Allereerst, zorg dat het leven beter wordt: Tesla, de elektrische auto is een voorbeeld van bijdragen aan een duurzame wereld.

Ten tweede, we moeten in het leven een back-up hebben: als de wereld ten onder gaat, dan moeten we naar Mars. Zijn doel is om binnen 20 jaar op mars een beschaving te starten. Daarom is hij nu al raketten aan het ontwikkelen.

2. Neem goed waar

Musk gaat vanuit zijn dromen aan de slag, maar op een hyperrationele manier. Wat weten we zeker? De huidige raketen kunnen niet heen en terug. Dus we moeten een raket maken die kan landen. Welke prestaties moet ik leveren om de droom waar te maken?

3. Mik op Mars

Hij legt de lat hoog. Google heeft een captain of moonshots. Kijk naar wat kan.

4. Spelen om te winnen

Hij past toe wat je bij gaming ook ziet:

Je doet het omdat je het wil. Intrinsieke motivatie. Het doel is jezelf overtreffen. Prestaties worden voortdurend gemonitord. Continue feedback in plaats van een voortgangsgesprek twee keer per jaar.

5. Laat mensen in beweging komen

De dingen die hij wel wil, maar niet z’n prioriteit hebben, laat hij los. Hij is gedetailleerd als iets belangrijk is. Het liefst ligt hij in z’n maatpak onder een auto iets aan te draaien. Maar hij kan ook loslaten. Als hij voor een goed idee geen tijd heeft, schrijft hij een prijsvraag uit, zodat anderen het kunnen uitvoeren.

Lees ook: De mooiste stippen aan de horizon, volgens Ruud KoornstraHet Lowlands van de KennisInnovatie: een kwestie van samen kinderen maken