Nieuws Personeel

Deventer koek al 423 jaar

Het maakt niet uit wie de eigenaar is van Bussink. De koeken en de bijtjes blijven aftrek vinden. En lokt mensen van heinde en verre naar Deventer.

Harry Hekkert | Foto: Ronald Hissink 4 mei 2016

Deventer koek winkel ronald hissink 1

>>>Lees ook: Deventer Koek overgenomen: per adres 200 West Street NYC

De koek, die is nog net zo Deventers als 423 jaar geleden. Geen twijfel mogelijk, zeggen ze bij Bussink's Koekwinkel. Drommen toeristen weten dat en bezoeken met honderden dagelijks het sfeervolle witte pandje op de hoek van de Brink.

Elke week komt er een vrachtwagen van de fabriek aan de Hanzeweg naar de koekwinkel aan de Brink. Drie pallets met duizenden kilo's koek rollen de collega's van de fabriek via het trapgat naar binnen en verlaten dezelfde week in handen van honderden Deventenaren en toeristen weer de winkel.

Druk"Vooral op zaterdag is het razenddruk, dan moeten we met zijn vieren werken om het aan te kunnen", zegt Debby Verheijen. Manager Bussink Koekwinkel staat er op haar visitekaartje.

De bijtjes en staven koek zijn onverminderd populair. "Natuurlijk", zegt Verheijen, "ik eet elke dag koek, daar word je niet dik van." En dat klinkt uit de mond van de slanke verkoopster ook best geloofwaardig.

HofleverancierAan de gevel hangen nog twee schilden uit de tijd dat Bussink's nog Hofleverancier was. Het predikaat werd in 1902 verleend, maar moesten de koekbakkers in 1973 inleveren na de eerste overname. Buitenlandse bedrijven verliezen meteen het predikaat hofleverancier. De borden mogen wel blijven hangen.

Bovendien lusten ze aan het hof de koek waarschijnlijk nog best. Een foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima als bewijs van een bezoek aan Bussink's Koekwinkel siert een van de wanden.

Van verDe klanten komen van ver, zegt Verheijen terwijl ze een paar Limburgers van zoete koek voorziet. Soms komt een klant van nog verder weg. "Afgelopen week kwam er nog iemand uit Singapore. Niet speciaal voor ons, maar als ze in de buurt is komt ze wel koek halen."

Voor Nederlanders die in een uithoek wonen is er de service van een webwinkel. Een pakket koek naar het buitenland sturen kan nog niet.

DeventerOf ze in New York op het hoofdkantoor van nieuwe eigenaar Goldman Sachs ook Deventer koek laten aanrukken is niet bekend. "Over onze nieuwe eigenaar kan ik niets zeggen", is Verheijen helder. "Maar wat ons betreft is de koek nog even Deventers als altijd. Het wordt gemaakt door Deventenaren in een Deventer fabriek en verkocht door een Deventerse in een Deventer koekwinkel op de Brink. Hoe Deventers wil je het hebben?"