Nieuws Personeel

Dit is het geheim achter het succes van Hudson's Bay

Bij twintig warenhuizen van Hudson's Bay en Saks Off 5th in Nederland zal het niet blijven, schrijft Het Parool. Waarom gaat het de Canadezen hier wel lukken, waar V&D hopeloos mislukte?

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 18 mei 2016

Hudsons Bay Rokin Amsterdam

Lees ook:Zwolse Hudson's Bay het walhalla voor cosmeticafanatenHudson's Bay: zuurstof voor de winkelstraatHudson's Bay opent 20 winkels in NederlandIn welke steden komt Hudson's Bay?

Een rommeltje was het, de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay toen deze in 2008 werd overgenomen door de Amerikaanse investeerder Richard Baker. Twintig opeenvolgende jaren met dalende verkopen, een klantenbestand dat vanzelf door oplopende leeftijd uitstierf en uitgewoonde vestigingen.

Kortom, de V&D van Canada.

Nieuw levenAcht jaar later staat Hudson's Bay volgens Baker als een huis. Geliefd bij een jongere, kapitaalkrachtige doelgroep, die de nog aan de Britse koloniale tijd refererende warenhuisnaam als authentiek en kwaliteitsvol is gaan zien.

"De sanering van Hudson's Bay is het schoolvoorbeeld van hoe verouderde warenhuizen nieuw leven kan worden ingeblazen," zegt de 51-jarige Amerikaanse 'gouverneur' van moederbedrijf Hudson's Bay Company (HBC) zonder enige terughoudendheid. "We hebben er 900 merken uitgegooid en 350 nieuwe merken geïntroduceerd die beter bij ons publiek pasten."

Best presterende warenhuisElke vestiging is grondig aangepakt, aldus Baker, van binnen en van buiten. "Waar dat niet kon, zijn we vertrokken. Twee jaar na de ingrepen gingen de verkopen weer stijgen en nu zijn we het best presterende warenhuis ter wereld."

Gat in winkelaanbodVraag Baker dus niet wat Hudson's Bay in Nederland wel denkt te kunnen vinden waar V&D en al die andere onlangs omgevallen winkelketens tevergeefs naar zochten.

"Er zit in Nederland een enorm gat in het winkelaanbod waar ruimte is voor premiumaanbod. V&D vulde dat gat niet. Het bedrijf deed alles verkeerd. Wij hebben begin dit jaar een overname van V&D overwogen, maar kwamen tot de conclusie dat het niet meer te repareren was."

"Ze hebben te lang de verkeerde dingen gedaan, de winkels waren stuk voor stuk in slechte staat. Wij moeten al driehonderd miljoen euro investeren in onze komst naar Nederland, bij V&D waren die bedragen er bij lange na niet."

Verkeerde doelgroepOok met assortiment en doelgroep zat V&D er volgens hem helemaal naast. "V&D richtte zich met het middensegment en met huismerken op het verkeerde deel van de markt. Die doelgroep vindt in de winkelstraten en online een beter aanbod. Wij geloven niet in private labels, maar in het aanbieden van meerdere merken en de samenhang daartussen."

AssortimentHet assortiment van Hudson's Bay leunt zwaar op mode, schoenen en accessoires met daarnaast lifestyleproducten - linnen, handdoeken en keukenwaren. Voor een Canadees zal het Nederlandse aanbod een cultuurschok zijn. "We zetten een Nederlands team op dat heel goed zal kijken naar de specifieke wensen van deze markt. Per vestiging kan het assortiment verschillen."

Nederlandse formuleDe keuze voor Hudson's Bay als merknaam voor Nederland heeft hem ook verrast. "We hebben sinds januari rondgekeken in Nederland en heel goed geluisterd naar consumenten. Het werd snel duidelijk dat Nederlanders geen behoefte hebben aan andermans warenhuis."

Daarmee vielen de Belgische (Galeria Inno) en Duitse (Kaufhof) warenhuizen van het concern snel af. "We hebben met de gedachte gespeeld een eigen Nederlandse formule op te zetten. Maar toen we gingen kijken naar wat voor soort warenhuizen de Nederlandse consumenten behoefte hebben, kwamen we al heel snel heel dicht in de buurt van wat we met Hudson's Bay in Canada doen."

OutletOok werd besloten in Nederland 'met enkele vestigingen, het merendeel in combinatie met Hudson's Bay' aan te haken bij de al bestaande plannen om in Duitsland veertig winkels van HBC-outletdochter Saks Off 5th te openen.

BeginOf het uiteindelijk bij twintig zaken blijft, betwijfelt de Amerikaan. "Dit is pas het begin. Als de resultaten van de eerste vestigingen goed zijn, sluit ik niet uit dat het er in Nederland op termijn veertig tot zestig kunnen worden."