Nieuws Personeel

Dorpswinkel met de gun-factor

Peter van den Belt | Foto: Pim Mul 27 januari 2016

Dorpswinkelgunfactor1065

Veel kleine kernen moeten het inmiddels zonder winkel doen, maar Ammerstol heeft al 5 jaar 'winkelcentrum' 't Zonnetje. Volgende week wordt stilgestaan bij deze mijlpaal. Op 3 februari zijn er gratis friet, poffertjes en chocomel, schrijft het AD woensdag.

Winkelen doe je in Ammerstol niet alleen vanwege de boodschappen, maar ook voor de sociale contacten. Supermarkt Attent - een initiatief van Beter Wonen, Gemiva en Attent - en snackpoint De Sticht vormen het middelpunt van het dorp.

Ammerstol was tot een paar jaar terug ook winkelloos, maar 5 jaar geleden kwam daar verandering in. Met Europese subsidie werd midden in het dorp een nieuwbouwcomplex neergezet met winkelruimte op de begane grond en appartementen voor starters erboven. Tijdens de bouw plaatsten bouwvakkers bij wijze van grap een bord met 'Hier komt winkelcentrum 't Zonnetje'. Zo is de naam ontstaan.

De Spar-holding opende er een supermarkt met de Attent-formule. Mensen met een beperking of een grote afstand tot de arbeidsmarkt kregen de gelegenheid om in de winkel werkervaring op te doen. "Onze medewerkers, die we cliënten noemen, zijn echt trots op de winkel,'' zegt bedrijfsleider Dennis Roosenburg van Attent. "Zeg niet tegen ze dat ze hier een dagbesteding hebben. Ze zijn echt aan het werk."

Hij vervolgt: "We voorzien hier in een behoefte en we krijgen ook de gun-factor. Daardoor lukt het ook om ons hier toch staande te houden."

Omdat De Sticht en Attent de mijlpaal niet geruisloos voorbij willen laten gaan, bedachten ze meerdere acties. Behalve de gratis friet, poffertjes en chocomel, zijn er ook aanbiedingen voor dezelfde prijzen als 5 jaar geleden. Zo kunnen mensen volgende week ambachtelijk brood kopen voor 1 euro en serveert het snackpoint onder meer een kroket voor 1 euro.