Nieuws Personeel

En nu snel weer aan de slag

Werkplein Twente stuurt vierhonderd persoonlijke uitnodigingen naar voormalige werknemers van retailketens.

Van onze redactie 26 februari 2016

Banenmarkt jan ruland van den brink

Speciaal voor de voormalige werknemers van retailketens als V&D, Aktie Sport en Perry Sport is er donderdag 17 maart een banenmarkt. Het initiatief komt van het Werkplein Twente, het samenwerkingsverband tussen UWV en de Twentse gemeenten. Aanleiding is het failliet gaan van V&D, het moederbedrijf Unlimited Sports Group (USG) van Perry Sport en Aktie Sport en enkele andere ketens die onlangs de deuren hebben moeten sluiten, zoals Dolcis, Invito en Manfield. Het Werkplein probeert de getroffen personeelsleden zo snel mogelijk weer aan een baan te helpen.

BanenmarktHet fenomeen van een banenmarkt na een faillissement is niet nieuw. In 2013 waren er drie banenmarkten in het stadhuis van Rijssen-Holten voor het Twentse personeel van het gefailleerde OAD, dat daar tot ontslag leidde voor acht- tot negenhonderd mensen. Zo'n vijfhonderd werknemers vonden toen binnen drie maanden een nieuwe werkgever, onder meer via de banenmarkt.

Potentiële werkgeversOp de banenmarkt voor ontslagen retailmedewerkers worden werkzoekenden in contact gebracht met potentiële werkgevers. Dat hoeven niet noodzakelijkerwijs werkgevers in de retail te zijn. ,,We roepen juist ook werkgevers uit andere sectoren op te komen wanneer ze op zoek zijn naar personeel dat service- en klantgericht is", zegt een woordvoerster van het Werkplein Twente.

Het faillissement van V&D zorgt voor ongeveer 280 extra werkzoekenden in Twente. Het aantal mensen dat via andere ketens werkloos wordt of is geworden is onduidelijk, omdat bijvoorbeeld in het geval van Aktie Sport en Perry Sport nog onderzocht wordt in hoeverre een doorstart mogelijk is.

Mensen die daar werken krijgen in principe tot zes weken na het faillissement nog doorbetaald door het UWV. In die periode blijven de winkels ook nog open.

UitnodigingVoor de banenmarkt worden persoonlijke uitnodigingen verstuurd. De markt is niet voor andere werkzoekenden in de retail bedoeld. Het gaat vooral om mensen die recent werkloos zijn geworden.

"Maar we gaan ook geen mensen weigeren", zegt de woordvoerster van het Werkplein. "En wanneer iemand net is ontslagen bij bijvoorbeeld een kledingwinkel in Almelo, is hij of zij ook welkom."

ProberenHannan Serkis heeft binnen een week vijf sollicitaties de deur uit gedaan. Eentje is al afgewezen, vertelt ze. "Ik probeer het gewoon overal. Op de administratie, op de marketingafdeling van een bedrijf en leidinggevende functies in de horeca of kledingzaken", zegt de oud-medewerkster van La Place in Enschede. "Thuiszitten is helemaal niks voor mij."

SolliciterenYvonne Verdriet (54) uit Enschede, voormalig winkelverkoopster V&D Hengelo zegt: "het gaat goed met me. Ik ben direct na mijn ontslag gaan solliciteren, maar heb nog geen nieuwe baan gevonden. Ik wil zo snel mogelijk weer aan de slag. Anders zit je maar te zitten, komen de muren op je af. Ik heb goede hoop dat ik wel weer aan de bak kom. Een banenmarkt van het UWV? Laat maar komen!"

Foto: Jan Ruland van den Brink