Nieuws Personeel

Explosieve banengroei horeca regio Arnhem

De horeca is een van de belangrijkste banenmotors in Arnhem geworden, zo schrijft De Gelderlander. De werkgelegenheid in de horeca in de regio Arnhem is de afgelopen jaren explosief gestegen.

Berrie van Helden en Harry van der Ploeg | Foto: 30 januari 2017

Horeca 1065 2

De komst van grote horecabedrijven is daar debet aan. Stan & Co en Happy Italy in het stadshart staan symbool voor het succes van vorig jaar. 't Taphuys en een nieuw Zuid-Amerikaans restaurant gelden als grote beloftes van nu. Die bedrijven leveren dit jaar bijna 100 nieuwe banen.

"De horeca is een belangrijke groeisector", zegt Jan van Hooijdonk, bestuurslid van de afdeling Arnhem van Koninklijke Horeca Nederland. Hij voegt daar aan toe dat de banengroei ook zorgen geeft over het vinden van vakbekwaam personeel. "Steeds meer zaken vissen in dezelfde vijver."

Onderwijs

Alleen in de sectoren groothandel en onderwijs is de stijging van het aantal banen groter, zo blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar de Gelderse banengroei. Het aantal banen in de horeca is gestegen van 3.870 in 2013 tot 3.980 in 2015. Vorig jaar zijn er 310 banen bij gekomen, vooral in de bediening en in de keuken.

Opvallend is dat het aantal lunchrooms en koffiebars in Arnhem de afgelopen jaren is toegenomen. In 2016 telde Arnhem 36 van deze zaken. Dat zijn er elf meer dan een jaar eerder. Uit een onderzoek van bureau Van Spronsen & Partners horeca-advies blijkt dat Arnhem op dit moment 570 horecabedrijven telt.

Aanbod

Anthony Rhebok, assistent-manager van Stan&Co, is niet bang dat er een tekort aan kwalitatief goed personeel ontstaat. "Het aanbod is nog altijd groter dan de vraag. Wij zoeken niet altijd mensen met ervaring. Met een dienblad lopen, kun je leren. Het gaat erom wie je bent, hoe je in het leven staat, of je spontaan bent en of er een klik is."

Lion Hermsen, uitbater van Gewaagd en Momento: "Je moet het werk aantrekkelijk maken, je best doen. Veel koks maken overuren, wij zetten die overuren gegarandeerd om in salaris of vrije tijd. Ook bieden we workshops en cursussen aan om de vakbekwaamheid te verbeteren."