Nieuws Personeel

Twee derde van ondernemers neemt liever geen vrienden of familie in dienst

Maar liefst 63 procent van de ondernemers neemt liever geen vrienden of familie aan als medewerker van hun organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van Whello onder ruim duizend Nederlandse volwassenen met een eigen bedrijf (zowel met als zonder personeel).

Van onze redactie 7 april 2023

Familie in dienst familiebedrijf whello

Meer dan de helft van de mannen neemt vader of zoon liever niet in dienst. Foto: Shutterstock.

Vooral vrouwelijke ondernemers nemen liever geen bekenden in dienst. Zo doet van hen maar liefst 66 procent idealiter vrienden geen aanbod om bij hen te komen werken en wil 64 procent ook geen familie in dienst. Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 58 en 61 procent.

,,Hoewel Nederland veel familiebedrijven kent, blijft een zakelijke relatie aangaan met vrienden, familie of zelfs je partner tricky”, zegt Serge de Sousa, co-founder van Whello. ,,Tegelijkertijd ontstaan er veel vriendschappen op de werkvloer, waardoor privé en werk gescheiden houden lastig is. Toch ben ik persoonlijk groot voorstander van plezier en vriendschappelijke banden met collega’s, want hierdoor vergroot je het werkgeluk.”

Lees ook: Gerrit zoekt opvolger voor zijn miljoenenbedrijf: 'Snap dat mijn kinderen andere ambities hebben'

Ruime merendeel ondernemers wil geen familiaire financiering

Behalve arbeid ontvangen Nederlandse ondernemers ook liever geen financiële injecties vanuit persoonlijke kringen. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst zeventig procent van de respondenten liever geen vrienden - en 63 procent geen familieleden binnenhaalt als investeerder. Ook nu slaan vrouwen eerder een investeringsaanbod van vrienden af (74 procent), dan mannen (63 procent). Bovendien spelen leeftijd en/of ondernemerservaring hierbij een rol: veertigplussers zijn met 67 procent een stuk argwanender tegenover financiering uit vriendschappelijke kringen dan jongere ondernemers (54 procent).

De Sousa: ,,Een investering ontvangen neemt verantwoordelijkheden met zich mee, die de persoonlijke of familiaire band aardig in de weg kunnen zitten. Toch zie ik om mij heen veel voorbeelden waarbij dit helemaal geen probleem is. Bovendien heb je het als beginnende ondernemer niet altijd voor het uitkiezen en kan financiële steun van familie of vrienden zeer welkom zijn. Met duidelijke afspraken kom je vaak een heel eind.”

"Een investering ontvangen neemt verantwoordelijkheden met zich mee, die de persoonlijke of familiaire band aardig in de weg kunnen zitten"

Serge de Sousa, co-founder van Whello

Mannen zien startup met vrienden wel zitten

Hoewel Nederlandse ondernemers liever geen hulp vanuit hun inner circle ontvangen bij hun huidige bedrijf, staan vier op de tien respondenten wel positief tegenover het starten van een nieuw bedrijf met vrienden of familie. Opvallend is dat weer vooral mannen een startup willen beginnen met vrienden (50 procent) of familie (41 procent). Met 38 en 34 procent zien vrouwelijke ondernemers hier minder heil in. Verder zijn ondernemers jonger dan dertig jaar het meest bereid om een business te starten met vrienden (54 procent) of familie (47 procent).

De Sousa: ,,Een groot voordeel van ondernemen met familie of vrienden is het onderlinge vertrouwen, wat volgens mij een belangrijke verklaring is van het succes van familiebedrijven. Het komt de oplossingsgerichtheid ten goede en leidt vaak tot snelle besluitvorming, waarbij de focus op de lange termijn altijd blijft. Ik snap de terughoudendheid over zakendoen met familie of vrienden, maar als het goed is zijn ondernemers bereid om een risicootje te nemen.”

Lees ook: Familiebedrijf, maar je kinderen willen je niet opvolgen: is dat erg en wat zijn de alternatieven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws