Nieuws Personeel

Echt waar, deze bedrijven zoeken nú personeel voor kerst

De zomervakantie is nog niet eens op zijn einde, maar in sommige sectoren wordt nu al toegeleefd naar de kerstdagen, sterker nog: worden de kerstshows binnenkort alweer opgebouwd. Maar ook bij bedrijven in kerstpakketten en PostNL draait het deze zomer al meer en meer om die laatste maanden van het jaar. Probleem nummer 1: personeel.

AD Werkt 18 augustus 2021

Kerstman kerst kerstwinkel

Foto's: ANP.

Het aantal beschikbare banen was in het tweede kwartaal voor het eerst groter dan het aantal werklozen, meldde het CBS onlangs en is in dit artikel te lezen. Dat kwam vooral doordat er een recordaantal vacatures bijkwam door de grote vraag naar personeel bij bedrijven. Die profiteren van het economisch herstel na de coronacrisis, maar hebben vaak al langere tijd moeite geschikt personeel te vinden. Ook het aantal werklozen nam af.

De sectoren met de meeste vacatures zijn de handel, zakelijke dienstverlening en de zorg. Die drie branches zijn samen goed voor bijna de helft van de openstaande vacatures. De horeca kende de snelste toename. Daar verdubbelde sinds de versoepeling van de coronamaatregelen het aantal vacatures en nu is er dus concurrentie van 'de feestdagenbranche'.

Lees ook: CBS: voor het eerst meer vacatures dan werklozen

Jacht op personeel voor kerst 2021 is geopend

De aanloop naar kerst is bijvoorbeeld voor tuincentra een drukte van belang. Bij veel bedrijven wordt nu al gewerkt aan de mooiste kerstshows om klanten de nieuwste trends op kerstgebied te laten zien, schrijft het AD. Daarnaast krijgen veel Nederlanders met de feestdagen een kerstpakket van hun werkgever om hen te bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Al zijn we pas net over de helft van 2021, de voorbereidingen voor de levering van die miljoenen pakketten worden nu al getroffen. Ook is het alle hens aan dek bij de postsorteercentra van PostNL, waar nu al gezocht wordt naar een teamleider voor de kerst-postsorteerders. In de laatste weken voor het nieuwe jaar zullen er weer miljoenen kerstkaarten op de Nederlandse deurmatten vallen.

Personeel gezocht: scooter van de zaak of gratis woonruimte

Niet uit te sluiten is dat 'alle registers zijn opengetrokken' om vakantiekrachten binnen te slepen, die langere tijd worden ingezet. Moéten worden ingezet. Werkgevers komen met allerlei extra’s om tijdelijke krachten te lokken. Een uitzendorganisatie in Twente biedt een elektroscooter van de zaak aan om naar het werk te rijden. Een horecabaas in Winterswijk stelde onlangs gratis woonruimte in het vooruitzicht voor nieuw personeel.

Directeur Pim Graafmans van YoungOnes, een landelijk onlineplatform waar bedrijven tijdelijke banen aanbieden aan jongeren, zag het gemiddelde uurtarief voor de jeugd de afgelopen maanden flink toenemen. ,,Absoluut. Verdiende een jongere die via onze app aan de slag ging een tijdje terug gemiddeld nog 14 euro per uur, nu ligt dat al op 16,50 euro".

ENKELE VAN DE VELE KERST-VACATURES

Tuinland, een familiebedrijf met vier tuincentra in het noordoosten van Nederland, is daarom op zoek naar versterking. De vestiging in Wilp heeft een vacature voor een seizoenskracht kerst. In de functie ben je mede verantwoordelijk voor de opbouw van de kerstafdeling en werk je aan een inspirerende presentatie van artikelen uit het assortiment. Tijdens de kerstperiode ben je actief als verkoopmedewerker, houd je de afdeling netjes en vul je artikelen aan.

Tuincentrum Coppelmans zoekt een verkoper die multi-inzetbaar is voor de afdelingen kerst én BBQ/tuinmeubelen. In de maanden oktober, november en december ga je aan de slag op de grote kerstafdeling van het tuincentrum. In de lente en zomer help je klanten bij de aanschaf van tuinmeubelen en/of barbecue. Kandidaten zijn communicatiefvaardig en beschikken minimaal over MBO-4-werk-en-denkniveau.

More Than Gifts in Uitgeest is gespecialiseerd in relatiegeschenken die fairtrade, milieuvriendelijk en maatschappelijk bewust gemaakt zijn. Het bedrijf zoekt een teamleider kerstpakketten die in de aanloop naar kerst fulltime beschikbaar is. In de functie stuur je het team medewerkers aan dat de kerstpakketten inpakt. Waar nodig help je zelf ook mee in de productie.

Het perfecte kerstpakket uitkiezen voor je werknemers valt nog niet mee. Om bedrijven te helpen de juiste keuze te maken, zoekt groothandel Makro een sales adviseur voor de regio Zwolle. In de functie nodig je klanten uit in de showroom met kerstpakketten of gaat bij hen langs om de wensen te bespreken en een op maat gemaakt kerstpakket te kunnen samenstellen. Kandidaten hebben relevante saleservaring in een B2B-organisatie en zijn in het bezit van rijbewijs B en een auto.

Bij horecagroothandel HANOS beginnen de voorbereidingen op het kerstseizoen in september. Het bedrijf levert jaarlijks honderden kerstpakketten aan bedrijven en zoekt daarvoor medewerkers voorbeeldpakketten in Apeldoorn. Als ‘klaarzetter’ tel je artikelen, houd je de voorraad bij en pak je kerstpakketten in. Kandidaten zijn eventueel ook beschikbaar buiten kantooruren en zijn fysiek fit om staand te kunnen werken.

In de laatste weken voor het nieuwe jaar zullen er weer miljoenen kerstkaarten op de Nederlandse deurmatten vallen. Dat betekent dat het alle hens aan dek is bij de postsorteercentra van PostNL. Om te zorgen dat er in december genoeg sorteerders zijn om al die kerstpost te verwerken, zoekt YoungCapital een e-recruiter. In de functie screen je kandidaten en nodig je hen uit voor een intake. Ook is het mogelijk om in december bij PostNL aan de slag te gaan als teamleider voor de kerstpostsorteerders.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws