Nieuws Personeel

Flinke stijging aantal starters in regio Alphen

Eén op de vijf startende ondernemingen in het Groene Hart is een Alphens bedrijf. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Alphen in 2016 duizend starters telde, schrijft het AD. De VOA wil een startersplatform oprichten.

Annemiek Brandriet 17 januari 2017

Vast contract flex contract zzp mkb

Het aantal starters is de afgelopen vijf jaar in de gemeente Alphen met veertien procent gestegen. In Kaag en Braassem (19), Bodegraven-Reeuwijk (20) en Nieuwkoop (21) steeg het percentage starters nog harder. ,,Er zijn in Alphen allerlei initiatieven om starters te begeleiden", zegt Matthijs Mulder van de starterscommissie van de Alphense ondernemersvereniging VOA. ,,Die zijn we nu aan het inventariseren om ze mogelijk te bundelen. Uiteindelijk willen we komen tot een startersplatform, waarbij het voor iedere starter duidelijk is welke informatie je waar kunt krijgen."

Constante groei

Bij de starterscommissie mogen net gestarte ondernemers zich aanmelden, maar ook ondernemers die al iets langer bezig zijn. Als een bedrijf drie jaar oud is, worden de ondernemers overgedragen aan de VOA. ,,Wij merken de laatste tijd een vrij constante groei van starters. Die groep is heel divers. Er zijn ouderen bij die weer opnieuw starten, maar ook ondernemers vers van de pers."

ZZP

Dit jaar wil de ondernemersvereniging zich ook meer richten op jongeren. Uit de cijfers, die gisteren werden gepubliceerd in het Jaaroverzicht ondernemend Nederland 2016, blijkt dat er ook 591 Alphense bedrijven uitgeschreven zijn. Van de duizend startende ondernemers zijn er 590 gestart als zzp'er, becijferde de Kamer van Koophandel voor AD Groene Hart. De Club Jonge Bedrijven Rijnland begeleidt starters. ,,Mensen die voornemens zijn om een bedrijf te beginnen, horen daar ook bij", vertelt voorzitter Ruben Klerkx. ,,Aan ons ledenaantal, onze graadmeter, merken we dat er meer starters zijn. Na een aantal jaren van krimp zijn we afgelopen jaar flink gegroeid."

Krachten bundelen

Klerkx kent de wens om startersinitiatieven te bundelen. ,,Ik geloof er ook wel in. Als je de krachten bundelt kan dat zorgen voor een betere kwaliteit. We moeten wel zorgen dat het toegankelijk blijft. Veel van onze leden kiezen voor onze vereniging omdat ze niet bij een grote ondernemersvereniging willen aansluiten, maar in gesprek willen met gelijkgezinden die in hetzelfde schuitje zitten."