Nieuws Personeel

FNV stelt Dupont aansprakelijk voor zieke werknemers

De FNV stelt het bedrijf achter de Dupont-fabriek in Dordrecht aansprakelijk voor gezondheidsklachten die werknemers door hun werk hebben opgelopen, schrijft het AD. ,,Deze mensen hebben recht op erkenning."

Ingrid de Groot & Peter Groenendijk 7 juli 2016

FNV Dupont zieke werknemers

De vakbond sprak tientallen werknemers en oud-werknemers, die jarenlang met de stof C8 werkten. ,,We zien dat veel van deze mensen ernstige gezondheidsklachten hebben, die in verband kunnen staan met de blootstelling aan deze stof'', zegt Marian Schaapman, directeur van Bureau Beroepsziekten van de FNV. ,,En daarvoor willen ze compensatie. Wij pakken deze zaak serieus op. We zijn niet uit op ellenlange rechtszaken en Amerikaanse toestanden, maar willen tot een snelle, fatsoenlijke schadeafhandeling komen.''

TeflonDupont gebruikte C8 jarenlang bij het maken van Teflon, dat onder meer in de anti-aanbaklaag van pannen zit. In de jaren 80 had het aanwijzingen dat de stof mogelijk gevaarlijk was.

Inmiddels blijkt uit Amerikaans onderzoek dat hoge concentraties C8 ernstige aandoeningen kunnen veroorzaken, zoals nier- en teelbalkanker en verhoogd cholesterol. Uit bloedonderzoek blijkt dat veel werknemers van de onderneming hoge concentraties C8 in hun bloed hebben, soms veel hoger dan de door het RIVM vastgestelde risicowaarde.

In Amerika is Dupont gisteren veroordeeld tot het betalen van 5,1 miljoen dollar aan een gedupeerde. Het gaat om David Freeman (56), die testikelkanker zou hebben gekregen door te hoge C8-concentraties.

Wake-upcallWat de stof precies met de gezondheid van de werknemers deed, is nog onduidelijk. Hoogleraar Jacob de Boer van de Vrije Universiteit wil dat onderzoeken. ,,Dat is niet alleen belangrijk voor deze mensen", zegt hij. ,,Dit moet een zaak met een voorbeeldfunctie worden; dit is veel groter dan Dupont. Dit is blijkbaar wat er in de chemische industrie gebeurt als je niet controleert. En misschien gebeurt dat wel bij meer bedrijven. De wetenschap moet bewijzen dat C8 onveilig is, maar eigenlijk had Dupont 40 jaar geleden moeten bewijzen dat het veilig was. Dit is een wake-upcall."

Chemours, het bedrijf dat in 2015 de chemische activiteiten van Dupont overnam, wilde gisteren niet reageren.