Nieuws Personeel

Het beeld kijkt je aan

Sjoeder Marcelissen | Foto: Edwin Wiekens 19 januari 2016

Lillianmensingborstbeeldborst1065

Nee, bij de lugubere dood van oud-minister Els Borst, die in 2014 door 41 messteken om het leven kwam, heeft ze nooit stilgestaan. "Dat heb ik er helemaal los van gekoppeld, de dood heeft niet meegespeeld", zegt de Hankse kunstenares Lillian Mensing in het Brabants Dagblad. "Het ging mij om haar persoon." Mensing had de eer om een beeld te mogen boetseren van de D66-politica.

Eind vorige week is het bronzen borstbeeld onthuld op het ministerie van Volksgezondheid, in het bijzijn van minister Edith Schippers.

Het initiatief voor het kunstwerk komt van vijf jongerenorganisaties: de JOVD, de Jonge Democraten, de Jonge Socialisten, DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks) en de jongerenorganisatie van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde.

"Het beeld van Els Borst is een eerbetoon aan haar bijdrage in het euthanasiedebat", vertelt Mensing. "Maar ook een verwijt aan het huidige kabinet, omdat er te weinig aandacht wordt geschonken aan medisch-ethische kwesties."

VerzoekEind oktober kwam het verzoek aan Mensing om het borstbeeld te maken. "Al twee jaar eerder was ik gepolst, daarna was er een tijd radiostilte. Tot ineens JOVD-vicevoorzitter Jim van Mourik belde. Het moest op heel korte termijn gebeuren. Ik heb vervolgens mijn agenda omgegooid. Dit was te mooi om te laten schieten. Een uitzonderlijke opdracht."

Mensing deed een korte studie naar Borst en ging aan de slag met boetseerwas. Drie weken lang werkte ze hard aan het borstbeeld.

"Van 's ochtends tot 's avonds laat. Plakje voor plakje. Tot de totale vorm er stond", vertelt de Hankse kunstenares. "Er was geen tijd om even afstand te nemen. Gelukkig wilde het beeld zich laten maken en rolde het er zo uit. Wanneer het beeld jou aankijkt, dan ben ik klaar. Dat is meestal slechts een fractie van een moment, maar wel fantastisch."

FilmpjeDe 46-jarige Hankse bekeek talloze foto's van de oud-minister. "Dan zie je hoe ze zichzelf graag zag. Met een glimlach. Ze was betrokken bij haar omgeving en begaan met mensen. Ik heb haar op een filmpje gezien met Hans van Mierlo. Daarop vertelt ze veel persoonlijke dingen. Het beeld moet uitstralen wat zij wilde uitstralen."

Het is volgens Mensing niet sec een plaatje namaken. "Ik heb contact gezocht met haar familie", vertelt ze. "Dat is helaas niet gelukt. Gelukkig is ze veel in de media geweest, waardoor er heel veel materiaal beschikbaar was."

Mensing, die professioneel kunstenares is, gebruikte vooral zwart-witfoto's als inspiratie voor het bronzen borstbeeld. "Vreemd genoeg zie ik daar heel veel diepte in, terwijl ik al zo'n 25 jaar aan één oog blind ben", legt de Hankse uit. "Dus officieel zie ik geen diepte."

Els BorstHet kunstwerk van de Hankse Lillian Mensing is ter nagedachtenis aan Els Borst (1932-2014). D66-politica Els Borst was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en Kok 2. In het laatstgenoemde kabinet was ze ook tweede vice-premier. Sinds 2012 was Borst Minister van Staat.

Tijdens haar periode als bewindsvrouw kreeg Borst te maken met diverse medisch-ethische kwesties, zoals de nieuwe Euthanasiewet. Ze voerde het stelsel van donorverklaringen in, waarbij inwoners vanaf 18 jaar werd gevraagd of ze na hun overlijden organen en weefsels beschikbaar willen stellen. Ook was ze als minister verantwoordelijk voor het verbod op de verkoop van tabak aan jongeren tot 16 jaar .

Borst werd op 10 februari 2014 door messteken om het leven gebracht. De politie hield vorig jaar een 38-jarige verdachte aan.