Nieuws Personeel

Hoeveel vakantiedagen krijg je bij een werkweek van 40 uur?

Het is een vraag die meerdere keren per jaar komt bovendrijven bij jouw personeel: hoeveel vrije dagen heb ik dit jaar eigenlijk, bijvoorbeeld bij een werkweek van 40 uur? Alle antwoorden op een rijtje.

Robbert Daalder 1 mei 2018

Aantal vakantiedagen werkweek 40 uur

Natuurlijk komt het onderwerp op tafel wanneer de arbeidsovereenkomst wordt opgesteld. Hetzelfde geldt voor het moment waarop vakanties worden gepland en natuurlijk komt het aan het eind van het jaar ter sprake als niet alle dagen zijn opgemaakt. Hoewel er per sector verschillen zijn, lees je hier waar jouw mensen jaarlijks recht op hebben bij het aantal uren dat zij per week werken.

Vier keer het aantal uren

Het wettelijke aantal vrije uren waar een werknemer jaarlijks recht op heeft, is vier keer het aantal uur dat er per week wordt gewerkt. Dus heeft iemand binnen jouw onderneming een contract voor 40 uur , dan is dat 4 x 40 = 160 uur. Dat staat gelijk aan 20 vrije dagen van 8 uur. Men zou dus bijvoorbeeld vier volle weken per jaar op vakantie kunnen gaan, terwijl het salaris gewoon wordt doorbetaald. Werknemers hebben daarnaast natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om losse uren of dagdelen op te nemen.

Lees ook: Het verschil tussen bruto- en nettoloon in Nederland

Onderstaand een overzicht van het aantal vakantiedagen waar jouw personeel ieder jaar recht op heeft, variërend van 40 uur tot 16 uur per week.

  • 40 uur betekent 20 dagen per jaar

  • 38 uur is 19 dagen per jaar

  • 36 uur is 18 dagen per jaar

  • 32 uur is 16 dagen per jaar

  • 28 uur is 14 dagen per jaar

  • 24 uur is 12 dagen per jaar

  • 20 uur is 10 dagen per jaar

  • 16 uur is 8 dagen per jaar

Lees ook: Salaris: wat is het minimumloon in Nederland?

Meer dagen

Heb je mensen op de loonlijst staan die slechts een gedeelte van het jaar voor jouw werken? Of zijn heb je parttimers in dienst, dan moet je het aantal verlofdagen per jaar naar rato berekenen. Eist iemand meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum tijdens de contractbespreking en wil je die toekennen? Dan moet je deze opnemen in het cao.