Nieuws Personeel

Hotel Carelshaven in Delden heeft nieuwe aanwinst

'Een zwaargewicht', zo omschrijft eigenaar Alco van Berkel (30) van Carelshaven de nieuwe aanwinst van het hotel-restaurant bij Delden. Edwin Rozendal (47) is daar onlangs aangetreden als maître d'hôtel. De uit Meppel afkomstige Rozendal werkte eerder bij landelijk bekende zaken als Kaatje bij Sluis, Cour du Nord en De Vlindertuin, maar gaat nu het avontuur aan in Delden.

Van onze redactie 10 mei 2016

Carelshaven delden nieuwe aanwinst lars smook

"Ik heb vijf jaar als zelfstandig ondernemer gewerkt, maar zocht een nieuwe uitdaging", vertelt Rozendal tussen de gasten in het karakteristieke pand aan de Hengelosestraat. "Dus heb ik de zaak verkocht en gereageerd op de vacature voor de functie van maître d'hôtel bij Carelshaven. Heel ouderwets eigenlijk, maar het voelde direct goed. De omgeving waarin Carelshaven is gelegen, is prachtig. Er zijn veel verhalen te vertellen, zeker met landgoed Twickel er omheen. Maar waar het vooral om gaat, is dat je de gasten een goed product en goede service biedt. Ik noem het topsport."

AmbitieAlco van Berkel is verguld met Rozendal, die leiding gaat geven aan de 'zwarte brigade', zoals het team wordt genoemd. Het past in de ambities die de nog jonge eigenaar heeft met Carelshaven. "Het is nu anderhalf jaar geleden dat we bij Carelshaven zijn begonnen en je kijkt toch steeds meer naar wat je kunt verbeteren en wat je wilt. Service is belangrijk, maar we richten ons ook op wát we voorschotelen. Veel producten uit de streek, maar ook de wijnen bijvoorbeeld."

Extra service"Gasten kunnen hier een kijkje nemen in onze wijnkelder, mét een proeverij", zegt Van Berkel. "Dat kost hen niks extra, maar je biedt toch een kijkje achter de schermen en dat wordt gewaardeerd. Wat dat betreft is het dus ideaal dat Edwin ook nog eens vinoloog is. Met Carelshaven koken we tegenwoordig ook op locatie: bij de mensen thuis of bijvoorbeeld op Landgoed Twickel. Echt koken, dus geen buffet dat wordt geserveerd. Als ik op locatie ben, is Carelshaven bij Edwin in goede handen."

GastheerDe liefde voor het vak groeit volgens Rozendal vanzelf en vooral ervaring is wat je tot een goede gastheer maakt. "Iedereen in de horeca begint in de afwas en komt op een plek die voor hem het best voelt. Zo leer je ook aanvoelen wáár een gast behoefte aan heeft en hoe je iemand benadert. Zit er bijvoorbeeld een stel dat druk met elkaar in gesprek is, dan begin je geen gesprek over de wijnen en gun je de mensen rust. Maar zodra je aanvoelt dat iemand openstaat voor een praatje, is het een toevoeging dat je ook iets kunt vertellen over waar het product vandaan komt en de verhalen die achter deze omgeving schuilgaan. Horeca is een teamsport, vóór de mensen. Je blijft continu trainen, door je in te lezen en cursussen te volgen, zodat je gasten optimaal kunnen genieten."

ToegankelijkVoor beide mannen is het belangrijk dat Carelshaven een voor iedereen toegankelijk etablissement blijft. Het prachtige pand, de omgeving, het moet niet afschrikken: "Je biedt een volledig pakket, in een mooie omgeving, maar er moet niet een sfeer ontstaan dat Carelshaven deftig, chique of heel duur is", zegt Rozendal. "Iedereen is welkom. Met de vele fietsroutes die er in deze gemeente zijn, is een tussenstop op het terras van Carelshaven een aanrader."

Van Berkel vult hem aan: "Iedereen moet eigenlijk een keer op vakantie gaan in zijn eigen stad of gemeente. Je ontdekt de meest prachtige plekken."

Foto: Lars Smook