Nieuws Personeel

Hotel in Deil het decor van nieuwe kinderserie

De regisseur geeft een laatste aanwijzing en een cameraman steekt zijn duim omhoog. 'Actie', klinkt het door de gang van De Os en het Paard. Het hotel-restaurant in Deil biedt deze komende weken niet alleen onderdak aan toeristen en zakenlui, maar vormt ook het decor voor de opnamen van de nieuwe kinderserie Bij Ron in het Pension! Dat schrijft de Gelderlander.

Mark van Steenbergen 12 april 2016

Hotel Deil

Zo kan het gebeuren dat inwoners van het dorp ineens persoonlijkheden als Frits Lambrechts, Pierre Wind, Klaas van Kruistum en Art Rooijakkers tegen het lijf lopen. Zij spelen allemaal mee in het tv-programma, dat vanaf augustus wordt uitgezonden op NPO3. Ron Boszhard is de hoofdrolspeler van de komedie, die een vervolg is op Bij Ron op de Camping!.

Producent AVROTROS is niet voor niets in Deil terechtgekomen. De Os en het Paard, gevestigd in het voormalige gemeentehuis, heeft een karakteristieke uitstraling, landelijk gelegen aan de Linge en met uitzicht over weilanden.

"Precies wat we zochten", vertelt Boszhard tussen de opnames door. "Het is zó idyllisch, het heeft wel iets weg van de setting van Swiebertje. Alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Ik vraag me af of er meer van zulke pensions in Nederland zijn te vinden."

De nieuwe serie krijgt vijftien afleveringen van ieder twintig minuten, tien afleveringen worden opgenomen bij De Os en het Paard. Het hotel is tot in detail aangepast op de verhaallijn en gaat tijdelijk door het leven als pension 'De Frisse Wind'. Van het welkomstbord aan de weg tot de visitekaartjes op de balie, overal is deze naam terug te zien.

"Daar zijn sommige inwoners van het dorp wel even van geschrokken", glimlacht Anneliek Klein, samen met haar man Wouter eigenaar van De Os en het Paard. "Mensen kwamen naar ons toe om te vragen of ons hotel was overgenomen, maar we hebben ze kunnen geruststellen."

Dat veel buurtbewoners nieuwsgierig zijn naar de opnamen, bleek zondag toen fanfarekorps De Volharding met zijn majorettes een rol in de serie kreeg. Tijdens de opnames liep het halve dorp uit om het tafereel van dichtbij te aanschouwen. Ook de kinderen van de familie Klein - Danique (8) en Maxime (8) - spelen een bescheiden figurantenrol.

"Dat maakt het wel extra speciaal", vindt Anneliek Klein. "Het was de eerste opnamedag wel even wennen. Het productieteam vroeg ons de hemd van het lijf en ze maakten overal gebruik van, maar dat hadden we ook zo afgesproken. Zelfs onze honden en kippen komen in de serie voor. Het wordt voor ons, maar ook voor figuranten uit Deil, heel bijzonder om alles straks terug te zien."

De laatste opnamedagen staan gepland voor 18, 19 en 20 april. Tussendoor draait het hotel gewoon door. "Zodra de filmploeg is vertrokken, duik ik het pand in om alles klaar te maken voor onze eigen gasten. Het is een drukke tijd, maar we hebben er absoluut geen spijt van dat we 'ja' hebben gezegd. De volgende keer doen we het waarschijnlijk zo weer. Het is een mooie promotie voor Deil."

Dat beaamt ook Boszhard, die de weg naar het dorp inmiddels aardig uit zijn hoofd kent. "Ik had tot voor kort alleen op de radio van Deil gehoord, van de files bij het knooppunt. Maar nu weet ik dat het meer is dan dat, het is hier schitterend."

De filmploeg heeft zich ondertussen verplaatst naar de voorkant van het hotel. Op de dijk wordt een scène opgenomen met Niels Boszhard, de zoon van Ron die ook een rol heeft. Na de tweede opname klinkt applaus van de regisseur: "Prachtig, niets meer aan doen."