Nieuws Personeel

Hudson's Bay is dé favoriet van Jumbo

David Bremmer en Annemieke van Dongen 28 januari 2016

Hudsonsbayovernamevd1065

Jumbo hoopt dat de curatoren van V&D in zee gaan met Canadese warenhuis Hudson's Bay, zeggen betrokkenen. De Brabantse super wil graag met La Place naar het buitenland en de Duitse en Belgische filialen van Hudson's bieden daarvoor een uitgelezen mogelijkheid. Dat meldt het AD donderdag.Lees ook:Familie Van Eerd betaalt overname uit eigen zakLa Place fraaie buit voor Jumbo

Een meesterzet. Retail- en horeca-experts komen superlatieven te kort voor de verrassende overname van La Place door Jumbo. Hoewel de supermarktketen uit Veghel zich vaker positief uitliet over La Place, zag niemand de deal aankomen. "Hallo! Wat een verrassing," zegt Rupert Parker Brady. "Nederlands meest ondernemende supermarkt heeft de meest ondernemende foodserviceketen van het land geschaakt."

Zestig losse La Place-vestigingenDe aankoop bezorgt Jumbo niet alleen zo'n zestig losse La Place-vestigingen buiten V&D, maar maakt de Brabantse familie Van Eerd eigenaar van het merk La Place. Naar verwachting zullen 5 tot 10 vestigingen na de overname niet worden voortgezet. Wat Jumbo exact van plan is moet nog blijken, maar topman Frits van Eerd liet weten de succesformule graag in het buitenland uit te willen rollen.

Internationale expansie lukt het snelst als V&D door een retailer van formaat wordt overgenomen. De curatoren zijn met twee serieuze kandidaten in gesprek, naar verwachting is er uiterlijk woensdag witte rook. Naar verluidt is het Canadese Hudson's Bay Company (HBC) één van de partijen. De Canadezen zouden 20 tot 30 fililalen in de grote steden willen overnemen.

Gouden kansVoor Jumbo is HBC het droomscenario, aldus betrokkenen. Hudson's is met Saks Fifth Avenue en Lord & Taylor succesvol in Noord-Amerika, bovendien zijn ze sinds vorig jaar eigenaar van het Duitse Kaufhof met zijn 137 warenhuizen en het Belgische Inno (16 filialen). "Het is heel goed voorstelbaar dat HBC met Jumbo in een moeite door een franchisedeal sluit om La Place uit te rollen bij Inno en Kaufhof", stelt Parker Brady. Ook in de VS liggen er kansen: de La Place bij Google New York blijkt een groot succes en zijn er nog zeven buitenlandse vestigingen in voorbereiding. Parker Brady krijgt bijval van Paul Moers, die Jumbo de oversteek naar het buitenland ziet maken. "Ik ken de familie Van Eerd een beetje en voor hen is dit een gouden kans die ze niet wilden laten lopen.''

BuitenlandJumbo zelf houdt zich op de vlakte. "Wij zeggen zeker geen nee tegen het buitenland", zegt financiële topman Ton van Veen. "La Place heeft een aantal vestigingen in het buitenland en een aantal in de pijplijn en dat gaan wij absoluut niet stopzetten. Als er zich nieuwe kansen voordoen, kijken we daar serieus naar."

Doorstart V&DVan Veen gaat niet in op de vraag of Hudson's zijn favoriete koper is. "Maar wij hebben belang bij een goede doorstart voor V&D. De helft van de omzet van La Place komt uit de filialen binnen V&D."

Experts Moers en Parker Brady verwachten dat Jumbo La Place-artikelen zal gaan verkopen in zijn winkels. De V&D-directie werkte al druk aan plannen om La Place-potten, pannen en servies in de warenhuizen te verkopen. Ook zouden er La Place-punten in de grote Jumbo-foodmarkten kunnen komen.

De ondernemingsraad van V&D is positief over verkoop van La Place aan Jumbo. "De overname door een sterke partij als Jumbo kan werken als een katalysator voor een doorstart van V&D,'' zegt voorzitter Martin Oudejans. De or hoopt op een partij als Hudson's Bay. "Dat biedt de beste garantie voor een gezonde toekomst van V&D."