Nieuws Personeel

Jacco Vonhof (MKB-Nederland): 'Snel belastingstelsel aanpassen, anders gaan we dit land voorlopig niet redden'

Het kabinet moet snel werk maken van een aanpassing van het belastingstelsel om het personeelstekort te kunnen aanpakken, meent Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ,,Werknemers willen best meer werken, maar het belastingstelsel geeft eigenlijk een perverse prikkel aan niets doen.”

Rodrick de Munnik 7 november 2022

Jacco Vonhof mkb nederland

Jacco Vonhof. Archieffoto.

Als er niet snel wat wordt gedaan aan het personeelstekort, loopt Nederland vast. Dat zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland. Of het nu gaat om horeca, retail of het bedrijfsleven: vrijwel iedere sector van de economie zit te springen om personeel. Zonder dat personeel komt de winstgevendheid van de BV Nederland in gevaar, valt Eus Peters van de Raad Nederlandse Detailhandel hem bij.

De overheid speelt volgens beide voormannen een cruciale rol. ,,Het is niet zo dat het arbeidspotentieel er niet is,” zegt Peters. ,,We hebben in Nederland 9 miljoen werkenden, waarvan 4,5 miljoen in parttime dienstverband. Dat is natuurlijk ieders goed recht. Maar meer dan 350.000 mensen daarvan zouden best meer willen werken, maar zien dat het niet loont en haken daarom af.”

Lees ook: De belastingplannen van het kabinet: 'Een loflijk streven, maar toch te weinig'

De overheid kan niet achterblijven

Peters komt met een niet geverifieerd rekenvoorbeeld, dat niettemin een goed beeld schetst. ,,Als je maar twintig uur per week werkt en een modaal uurloon van 20 euro verdient, houd je er 28,50 van over. Je komt in aanmerking voor allerlei toeslagen die je loon netto verhogen. Ga je meer werken, dan vervallen die toeslagen juist, waardoor je totaal netto net zo veel in de portemonnee hebt."

Jacco Vonhof constateert hetzelfde. ,,We zijn het enige land ter wereld met een armoedeval,” zegt hij in het talkshow 'Krap' van het UWV. ,,Wie heeft ooit bedacht dat werken voor grote groepen mensen betekent dat je er in geld op achteruit gaat? Wanneer iemand in deeltijd werkt en besluit om meer te gaan werken, bijvoorbeeld omdat alles duurder wordt, ga je er op achteruit omdat alle toeslagen inkomensafhankelijk zijn. Elke euro die je verdient levert misschien maar 30 cent extra op.”

Peters: ,,Er moet een herziening van het belastingstelsel komen waarin werken weer lonend wordt gemaakt. Kenners zeggen dan dat zoiets misschien wel zes jaar duurt. Maar die tijd is er niet. De beuk moet er nu in, want anders loopt de BV Nederland vast de komende jaren. Ondernemers willen wel, maar de overheid kan niet achterblijven.”

Lees ook: Econoom Molenaar verdenkt overheid van dubbele agenda: 'Ze laten ondernemers al verzuipen'

Als er niet snel iets verandert, meent Vonhof, dan dreigt inderdaad een recessie. ,,Er is een systeem gebouwd waarin een prikkel is op niets doen. Dertig uur werken is de norm. Dat is prima, maar dan gaan we voorlopig dit land niet redden. Het was zo, dat als je iets harder werkte je er beter van werd. We hebben het nu omgedraaid. Je wordt eigenlijk alleen beter als je minder doet. Dat lijkt mij exact de verkeerde prikkel.”

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Wie komt er in politiek Den Haag nog op voor de ondernemer?'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws