Nieuws Personeel

Japanners lijken strijd om Grolsch te gaan winnen

Bij Grolsch worden deze dagen speciale bijeenkomsten gehouden om het personeel bij te praten over de aanstaande overname. Gisteren werd bekend dat de Japanse bierbrouwer Asahi 2,55 miljard biedt euro voor Grolsch, Peroni en de Britse brouwer Meantime.

Van onze redactie 11 februari 2016

Grolsch Brouwerij Frans Nikkels

Over dit bod wordt exclusief onderhandeld met verkoper AB InBev. Asahi meldde dat gisteren in een persbericht.

Zolang Asahi en InBev onderhandelen over verdere voorwaarden voor verkoop, zijn andere partijen buitengesloten. Dat maakt het zeer waarschijnlijk dat de Japanners uiteindelijk de kopers worden. De onderhandelingen kunnen enkele maanden duren; de definitieve overname zou dan in de tweede helft van dit jaar plaatshebben.

PersoneelVolgens woordvoerder Helen ter Huurne van Grolsch is op dit moment bij de brouwerij in Enschede weinig meer bekend dan wat er al in de pers is verschenen. "We hebben bijeenkomsten gehouden voor het personeel en dat doen we morgen (vandaag -red.) weer. Daarbij vertellen we wat er nu bekend is. Uiteraard zijn er veel vragen die we nu niet kunnen beantwoorden, maar ik merk wel dat onze medewerkers blij zijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is", aldus Ter Huurne. Bij Grolsch werken meer dan zeshonderd mensen.

SABMiller, de huidige eigenaar van Grolsch, gaat fuseren met biergigant AB InBev en moet daarom een aantal biermerken verkopen. Grolsch en Peroni staan al sinds december in de etalage. Uit het persbericht van Asahi blijkt dat daar inmiddels ook de Britse brouwer Meantime aan is toegevoegd.

PositiefAsahi kampt in de Aziatische markt met teruglopende omzetten en wil daarom het werkgebied uitbreiden in Europa. Het persbericht is lovend over de drie Europese merken: zo wordt Grolsch met nadruk genoemd als bier met een 400 jaar oude geschiedenis.

Ook SABMiller, de huidige eigenaar van Grolsch, heeft een persbericht over de voorgenomen deal uitgebracht. Daarin stelt topman Alan Clark dat SABMiller Grolsch en Peroni tot wereldwijd erkende biermerken heeft gemaakt. Feit is dat de export van Grolsch in de SABMiller-jaren met eenderde terugliep.

Volgens FNV-vertegenwoordiger Jan Verhoeven luidt dit bericht een heel nieuwe fase in voor Grolsch. "Tot nu toe vonden de onderhandelingen steeds plaats op holding-niveau. Maar deze Japanse partij wil specifiek Grolsch hebben, dus die komt naar Enschede om te praten. Dat wordt heel concreet, dus we willen zo snel mogelijk met hen om de tafel." Daarbij is voor de vakbond het uitgangspunt dat de brouwerij en de werkgelegenheid voor Enschede behouden blijven.

Foto: Grolsch (Frans Nikkels)