Het bedrijf profiteert zo van the best of both worlds: dichtbij de klant in Nederland én het Indiase IT-talent. Jelke Schippers, oprichter en ceo, gelooft in zijn model en zou, als hij opnieuw mocht beginnen, niets anders doen.
Voor Jelke was ondernemen altijd al een tweede natuur. ,,Ik heb nog nooit ergens in loondienst gewerkt, niet eens een bijbaantje.” Het begon op vijftienjarige leeftijd toen hij zijn eerste bedrijf startte – een social media platform, nog voor de opkomst van het bekende Hyves. Vervolgens studeerde hij eerst Elektrotechniek, daarna Productontwerp aan de TU Eindhoven, en tot slot een master Management aan Nyenrode. Door zijn passie voor reizen ontdekte Jelke ook zijn bewondering voor India. Smartshore is het resultaat van zijn liefde voor zowel technologie als India.
Lees ook: Grote merken staan in rij voor TikToks van Robert: ‘Heb er mijn vaste baan voor opgezegd’
Hij was vastbesloten om de arbeidsmarkt buiten Nederland te verkennen. Jelke : ,,Vanaf dag één dacht ik: Nederland is piepklein en de wereld heeft enorm veel te bieden. Waarom zou je alles hier op dat kleine postzegeltje proberen op te lossen? Ook merkte ik al snel dat landsgrenzen in de IT-wereld niet zo belangrijk zijn.” Dit leidde tot het idee om een IT-bedrijf op te richten met kantoren in Nederland en India, waarbij de nabijheid van Nederland wordt gecombineerd met het Indiase IT-talent.
Kleine steden, grote loyaliteit
In plaats van zich te vestigen in de grote IT-steden van India, koos Jelke er heel bewust voor om Smartshore op te richten in de stad Ludhiana: een middelgrote stad in Noord-India zonder IT-sector. Jelke: ,,India is enorm, er zijn 23 verschillende talen en diverse religies. Wanneer je een IT-bedrijf in een grote stad vestigt, trek je een Indiër – echte familiemensen – weg uit hun vertrouwde omgeving. Ze moeten verhuizen, ver weg van hun familie, en werken alleen voor het geld zonder enkele loyaliteit, waardoor ze ook snel weer van baan wisselen. Dat is killing, want we zitten in een kennisintensieve business. Je moet met je team kennis opbouwen. Dan bereik je pas een hoog niveau.”
Lees hieronder verder.
Smartshore deed het op een eigen manier en richtte het bedrijf op in Ludhiana en Goa, waardoor de lokale Indiase talenten daar konden blijven. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: Smartshore heeft in India nauwelijks verloop onder de medewerkers. In de eerste acht jaar vertrok er niemand, en zelfs nu ligt het verloop onder de vijf procent, wat uitzonderlijk laag is voor India. In Nederland is Smartshore gevestigd in Utrecht en ook daar is het verloop uitzonderlijk laag. Jelke: ,,Medewerkers vinden het leuk bij Smartshore. Groei is geen doel op zich, we investeren in de teams zodat ze een goed niveau bereiken. We hebben een minder zakelijke relatie met onze medewerkers dan veel andere IT-bedrijven.”
Cultuurverschillen
Natuurlijk zijn cultuurverschillen lastig, maar Jelke benadrukt dat het juist ook verrijkend kan werken. ,,In het begin was het vallen en opstaan. We probeerden het eerst met Indiase partners, maar dat was niet echt een succes. Het was moeilijk om dat goed te laten aansluiten bij onze klanten. Toen zijn we zelf in India het bedrijf gestart en hebben we eigen mensen aangenomen. In het eerste jaar zat ik met vijf Indiase developers in een kamer iets te bouwen voor een klant in Nederland. Dat is best wel lastig. Je kan niet zeggen: nu zijn jullie allemaal Nederlander. Om hun te begrijpen moet je zelf een beetje een Indiër worden en cultuurverschillen niet als last zien, maar juist als kans.”
Om hun te begrijpen moet je zelf een beetje een Indiër worden en cultuurverschillen niet als last zien, maar juist als kans
Jelke Schippers Smartshore
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Smartshore doet er alles aan om klanten en teams dichtbij elkaar te brengen, want alleen dan begrijp je elkaar. Zo nemen ze klanten regelmatig mee naar India, waar ze een culturele reis maken en een week lang samenwerken op het Indiase kantoor. ,,’s Avonds eten ze thuis bij een developer. Op die manier leer je elkaar kennen en snap je waar zij iedere dag thuiskomen. Dat helpt enorm voor het succes en de samenwerking. Ook is het een reis die klanten niet snel vergeten,” vertelt Jelke.
Een goede werk-privé balans
Bij Smartshore draait alles om de menselijkheid van het bedrijf. Jelke gelooft sterk in het belang van een goede werk-privé balans en geeft zijn medewerkers daarom veel vrijheid. ,,Een IT-bedrijf bestaat echt alleen uit mensen. Maar toch heb je veel IT-bedrijven die hun medewerkers als resources beschouwen om geld te verdienen. Dat krijg je ook terug. Waarschijnlijk gaat een werknemer zijn werkgever dan ook behandelen als een pinautomaat waar je elke maand je salaris uithaalt. Dat is bij ons gelukkig anders. We hebben geen werktijden bij Smartshore, en dat houden we ook niet bij. We geven onze medewerkers veel vertrouwen, en andersom krijgen we dat ook terug. Het is heel menselijk.” Deze benadering heeft ervoor gezorgd dat medewerkers niet alleen loyaal zijn, maar ook echt genieten van hun werk bij Smartshore.
Meer dan alleen een IT-bedrijf
Jelkes liefde voor India blijft onmiskenbaar. Hij brengt vier maanden per jaar door in het land en heeft diepe waardering voor de rijke cultuur en geschiedenis. ,,De cultuur van India is rijker en ouder dan de onze. Er zit veel kennis en wijsheid in.” Ook zit hij sinds 2018 in het bestuur van de Nederlandse Indiase handelskamer (NICCT), wat zijn verbondenheid met het land verder onderstreept. Die liefde en verbondenheid heeft niet alleen zijn bedrijf gevormd, maar ook zijn visie voor de toekomst. ,,We geloven echt in ons model en worden er heel enthousiast van.” Hoewel Smartshore geen harde groeidoelstellingen heeft, is Jelke van plan om het bedrijf uit te breiden naar nieuwe vestingsteden in India, altijd met het oog op het behoud van de menselijke en culturele connecties die het bedrijf zo uniek maken.
Lees ook: Riley (29) nam vader (57) in dienst, maar liet hem wel eerst solliciteren: ‘Schept duidelijkheid’
Wanneer Jelke terugkijkt op de afgelopen dertien jaar, doet hij dat met trots en tevredenheid. ,,Het is een geweldig avontuur geweest. Ik zou het niet anders doen als ik het nog eens over kon doen. We werken voor verschillende grote opdrachtgevers, waaronder CM.com, Het Rode Kruis, Deltaris en grote startups. Dat is ook het bewijs dat het werkt, we concurreren met de grote jongens.” Terwijl hij uitkijkt naar de toekomst, blijft één ding centraal staan: ,,Werken met ons moet een leuke ervaring zijn. Smartshore is meer dan alleen een IT-bedrijf.”