Iedereen, zowel werkgevers als werknemers, klaagt over de kwaliteit van teksten in vacatures. Te wollig, te lang of te moeilijke woorden zijn veelgehoorde klachten. Nicol Tadema, van Scoren met Woorden, vertelt in De Ondernemer Live: ,,Mitch Gielen en ik vroegen ons af of het negatieve stigma over de vacatureteksten klopt. Zitten de teksten echt bomvol clichés? Zijn de teksten langdradig? Worden er te veel eisen gesteld?”
Lees ook: Vacatureteksten scoren dikke onvoldoende: ‘Zorgwekkend in krappe arbeidsmarkt’
En dus analyseerden ze samen 960 vacatureteksten uit 7 sectoren. Er konden punten worden gescoord op 26 verschillende onderdelen, zoals de aanwezigheid van clichés, de contactinformatie, transparantie over het salaris en het taalniveau (lange zinnen en moeilijke woorden). Nicol: ,,Ons vermoeden werd bevestigd: de gemiddelde vacaturetekst scoort een dikke onvoldoende. Een 4,2 om precies te zijn.”
‘Jeukwoorden’ en te lange zinnen in vacatureteksten
Voorbeelden van slechte vacatureteksten is het gebruik van jeukwoorden. De top 5 bestaat uit de woorden: flexibel, uitdaging, op zoek, innovatief en creatief. Nicol: ,,We noemen dat jeukwoorden. Wat is ‘flexibel’ precies, het zegt niet zoveel. Je kunt beter dit woord weglaten en uitleggen wat je van iemand verwacht.”
Ook lange zinnen zou je moeten vermijden in vacatures. ,,We kwamen gemiddeld 10 lange zinnen per tekst aan. En de langste zin die we tegenkwamen was er een van 76 woorden in een IT-vacature.
Wat is ‘flexibel’ precies, het zegt niet zoveel. Je kunt beter dit woord weglaten en uitleggen wat je van iemand verwacht
Horeca en toerisme slechts scorende sectoren
De sector die het slechtst scoorde is de horeca/toerisme en retail. ,,Dat is gek als je nagaat dat er zoveel personeelstekort binnen deze branches is. Als je aandachtig een vacaturetekst zou opstellen, zou je meer mensen trekken en ook van betere kwaliteit.”
De overheid ‘wint’ met een 5,1. In de vacatureteksten van deze branche werd altijd over het salaris gesproken en de sollicitatieprocedure. ,,Maar de tekst was dan wel weer heel lang. Gemiddeld waren de teksten 690 woorden, die van de overheid waren gemiddeld 1200 woorden. En daar hebben ze weer minpunten voor gekregen”, vertelt Nicol.
Lees ook: Solliciteren via WhatsApp? Startup Recrubo maakt het met AI mogelijk
Hoe moet het dan wel? Nicol legt het uit: ,,Durf op te vallen, doe niet hetzelfde wat andere bedrijven doen. Denk aan je taalniveau, schrijf de tekst precies zoals je spreekt met de ideale kandidaat voor de functie. En maak het visueel, laat letterlijk zien hoe leuk het is om voor jouw bedrijf te werken.”
Bekijk het hele gesprek met Nicol in het fragment hieronder: