Nieuws Personeel

Kerst en nieuwjaarsdag: in 2023 op doordeweekse dagen

Volgend jaar, in 2023, vallen beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag op doordeweekse dagen. 'Een werknemersparadijs', noemt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN het.

Van onze redactie 26 december 2022

Kalender agenda laptop

Foto: Shutterstock.

De feestdagen vallen dit jaar voor werknemers iets gunstiger dan vorig jaar, maar het kan zeker nog beter. Waar Kerst vorig jaar nog helemaal in een weekend viel, is Tweede Kerstdag nu een maandag en daarmee voor velen een 'gratis' vrije dag. Maar Nieuwjaarsdag - ook een erkende feestdag - valt op een zondag en is dus voor de werkgever.

Gratis vrije dagen

Wanneer veel erkende feestdagen op een doordeweekse dag vallen, zijn dat voor de werknemer gratis vrije dagen. Want doorgaans is in cao's geregeld dat erkende feestdagen worden doorbetaald. Vorig jaar was wat dat betreft een werkgeversjaar, maar volgend jaar belooft een werknemersparadijs te worden.

De expertblog van pakkenarchitect Roel Wolbrink van New Tailor: Wat draag je naar de eindejaarsborrels?

2023: kerst en nieuwjaarsdag op doordeweekse dagen

Dit jaar is het bepaald nog geen feest. Wie vier dagen werkt, met de favoriete vrijdag als vrije dag, is maar vier dagen op rij vrij zonder dat er extra dagen opgenomen moeten worden. ,,De laatste dag van het jaar en Nieuwjaarsdag vallen in het weekend, dus dat is pech", stelt de woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.

Maar... 2023: dan vallen beide kerstdagen en Nieuwjaarsdag op doordeweekse dagen.,,'Een werknemersparadijs. Zeker voor wie parttime werkt, zoals veel mensen doen, met vrijdag als vaste vrije dag. In 2023 hoeft die persoon in de laatste week van het jaar dan maar twee dagen op te nemen om elf dagen op rij vrij te zijn."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws