Nieuws Personeel

Kiezen tussen raadslid óf ondernemerschap

Diane Hoekstra 25 januari 2016

Gemeenteraad1065

Wim Oostveen (52) moet kiezen tussen zijn raadslidmaatschap voor Stadsbelang Utrecht óf zijn ondernemerschap. De twee functies botsen en er is sprake van belangenverstrengeling. Dat staat in een nog vertrouwelijk rapport, bericht het AD maandag.

Dit rapport van bestuurskundige Marcel Boogers stelt dat de twee petten die Oostveen op heeft in de Utrechtse gemeenteraad leiden tot 'onbedoelde belangenverstrengeling'. Het rapport wordt maandagavond openbaar gemaakt.

Hoogleraar Boogers heeft op verzoek van de gemeenteraad onderzoek gedaan naar Oostveen. Deze opdracht volgde op een beschuldiging van VVD'er Willem Buunk aan het adres van Oostveen van belangensverstrengeling. Deze krant heeft het nog geheime rapport ingezien.

Hoewel het raadslid altijd zegt niet de schijn van belangenverstrengeling te willen wekken, stelt Boogers vast dat Oostveen wel degelijk via e-mails aan de gemeenteraad invloed op de besluitvorming heeft willen uitoefenen over bouwprojecten in Leidsche Rijn. De projectontwikkelaar ligt al jaren met de gemeente in de clinch over bouwgronden in dat stadsdeel.

Vorig jaar concludeerde de commissie Addink al dat belangenverstrengeling bij Oostveen op de loer ligt. Hij besloot na die conclusie af te zien van het recht op geheime informatie die zijn bedrijven aangaat. Toch is hij er volgens Boogers niet in geslaagd om zijn zakelijke belangen ook daadwerkelijk te scheiden van zijn raadslidmaatschap.

E-mailsOostveen stuurt de raad al tijden e-mails over zijn visie op de strijd met de gemeente. Afgelopen oktober kwam dat tot een climax toen VVD'er Buunk hem beschuldigde van 'onvervalste belangenverstrengeling', nadat Oostveen zich in een mail aan de raad beklaagde over de wijze waarop een van zijn bedrijven door het gemeentebestuur werd bejegend.

In de mails wordt benadrukt dat ze 'slechts' informatief zijn. Toch roepen ze volgens onderzoeker Boogers impliciet en expliciet op tot actie en hebben de mails dus tot doel om de menings- en besluitvorming van de gemeenteraad te beïnvloeden. Boogers stelt daarbij dat het oordeel van Buunk terecht was.

Volgens Boogers heeft Oostveen niet doelbewust misbruik gemaakt van zijn positie als raadslid, omdat het algemeen belang steeds zijn oogmerk zou zijn geweest.Boogers spreekt daarom van 'onbedoelde belangenverstrengeling'.

De bestuurskundige raadt Oostveen aan een keuze te maken tussen zijn raadslidmaatschap en ondernemerschap. Of Oostveen doet afstand van zijn zakelijke belangen door deze onder te brengen in een aparte rechtspersoon óf hij doet volledig afstand van zijn raadslidmaatschap.

Oostveen wil niet reageren. Fractievoorzitter Bos van Stadsbelang komt vandaag met een verklaring.