Nieuws Personeel

'Kijk wat werknemers met een beperking wél kunnen'

BRAS Fijnaart en Forever Direct zijn het eens: mensen met een beperking zijn een zegen voor je bedrijf. Dat schrijft BN De Stem dit weekend.

Tim van Boxtel | Foto: 22 februari 2016

Forever Direct sociaal ondernemen ondernemer participatiewet beperking

Door de Participatiewet van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet het bedrijfsleven tot 2026 minstens 100.000 extra mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag helpen. Aan het einde van dit jaar wordt gekeken of de groei van het aantal banen volgens plan verloopt. Is dat niet zo, dan kunnen er boetes volgen.

SuccesOm ondernemers op weg te helpen, hield een samenwerking van West-Brabantse werkgevers- en ondernemersverenigingen (BZW, MKB en WSP) een kijkdag in West-Brabant. Donderdag zetten veertien ondernemers in de regio, die al werken met de doelgroep uit de Participatiewet, hun deuren open om de ervaringen te delen.

Zo konden geïnteresseerden een kijkje nemen in het bedrijf Van de Lande in Raamsdonksveer, het Bredase Optisport, Aleco Sport Visions in Roosendaal en de Halsterse Stichting Landgoed De Hertgang. Ook in Oud Gastel deed een bedrijf mee. De organisatie ontving rond de 150 aanmeldingen en noemde het een groot succes.

ToppersPeter van Eijk, manager bij distributiecentrum Forever Direct, heeft een vaste groep van tussen de 80 en 130 mensen via de Roosendaalse WVS-groep in dienst, op een totaal personeelsbestand van 300. "Het zijn echt toppers. We zijn gelijk begonnen met de samenwerking met WVS toen we ons hier drie jaar geleden vestigden. De eigenaar van ons bedrijf wilde wat doen voor de mensen. Het maakte hem niet veel uit of het geld zou kosten of niet, want hij was financieel al klaar. Maar uiteindelijk kost het ons niet veel meer ten opzichte van een uitzendkracht die je inhuurt."

En de doelgroep met een beperking functioneert prima. "Ze werken zo ongelooflijk hard en zijn heel enthousiast. Ik probeer ze zo veel mogelijk te laten doen. Als ik ze ergens voor kan gebruiken, zet ik liever een van hen in dan een uitzendkracht. Ze dragen onze werkkleding echt vol trots. Onze ambitie is om in de toekomst nog meer van hen in te zetten."

WennenEen van de werknemers van de WVS-groep is Maaike Bouwens. Zij draagt al bijna twee jaar de kleding van Forever Direct. "Het is erg afwisselend en leuk werk. Je krijgt hier echt de kans om dingen te leren. Ik mag met machines werken, maar ook inpakken. In het begin was het wennen, maar inmiddels voelt het als thuis."

Binnen het distributiebedrijf loopt ook een aantal supervisors rond vanuit de WVS-groep, die getraind zijn om mensen met een beperking te sturen. Een van hen is Rebecca Modderman. "Het is mooi dat de WVS'ers hier aan de slag mogen. Ze voelen zich echt een deel van de maatschappij. Als ze thuis zitten, is dat anders en kunnen we ze niet controleren. Dat is geen goede zaak."

AngstcultuurOok BRAS Fijnaart, een bedrijf voor groenvoorziening en cultuurtechniek opende de deuren. Projectleider Martijn Corstiaensen: "Ik moedig alle collega's aan om eens te komen kijken. Er heerst een bepaalde angstcultuur onder ondernemers, maar dat is nergens voor nodig. Je moet ook jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Ze zeuren niet en doen wat je ze vraagt. En de samenwerking met andere collega's verloopt prima."

Van Eijk van Forever Direct sluit zich daarbij aan. "Ondernemers zien beren op de weg die er niet zijn. Ik zeg altijd maar zo: 'Kijk vooral naar wat deze mensen wél kunnen.'"