Nieuws Personeel
Gratis fruit werkt niet genoeg: zo krijg je wel mentaal gezond personeel
Als ondernemer wil je dat je personeel fit en vitaal is. Maar zeg eens eerlijk: doe je er werkelijk alles aan om je werknemers in deze vorm te krijgen én te houden? Een fruitmand op kantoor of meedoen aan een vitaliteitsweek is niet voldoende. Hidde de Vries (Recharge 360) is specialist op het gebied van vitaliteit en ziet dat veel ondernemers nog stappen te zetten hebben.
Vitaliteitsexpert Hidde de Vries
De kans is groot dat jij als ondernemer gratis fruit op kantoor beschikbaar stelt. Of misschien heb je voor weleens geïnvesteerd in een workshop over gezonde voeding, met z’n allen meegedaan aan een vitaliteitsweek of kunnen jouw mensen op ieder moment van de dag op de massagestoel gaan zitten.
Het zijn oplossingen die ziekteverzuim als gevolg van de hoge werkdruk binnen de perken moeten houden. Volgens De Vries zit de oplossing echter niet in de manier waarop je jouw mensen tegen deze werkdruk wapent, maar is het de manier van werken die nodig eens tegen het licht moet worden gehouden.
"Het is goed om te investeren in het welzijn van je mensen, maar niet in ondoordachte en tijdelijke oplossingen.”
Kwetsbaar leiderschap om te verbinden
,,Ik zie helaas best veel bedrijven die blindelings in vitaliteit investeren om er voor de buitenwacht zo goed mogelijk uit te zien”, begint De Vries van Recharge 360. ,,Zoiets heeft alleen totaal geen zin als je niet weet wat dit jouw mensen oplevert. Ik noem dit bluewashing. Er wordt zomaar een middel ingezet terwijl de werkdruk maar blijft oplopen. Het is goed om te investeren in het welzijn van je mensen, maar niet in ondoordachte en tijdelijke oplossingen.”
De oprichter van Recharge 360 breekt vervolgens een lans voor kwetsbaar leiderschap, zoals hij het zelf noemt. ,,Ga het gesprek aan met je medewerkers. Ontdek wat hun behoeftes zijn, weet wat ze bezighoudt en vertel het ze zodra jij aan jezelf merkt dat de werkdruk toeneemt. Ervaren zij dat ook? En wat kunnen jullie daar samen dan aan doen?”
Lees ook: Ondernemers hebben nog steeds veel moeite met juiste aanpak werkdruk personeel
Signalen herkennen door trainingen te volgen
,,Dit soort waardevolle gesprekken kun je bijvoorbeeld voeren tijdens een wekelijkse lunchsessie met collega’s van verschillende afdelingen. Zo kun je jouw mensen niet alleen op de hoogte houden van het hogere doel van het bedrijf, maar blijf je tegelijkertijd op de hoogte van wat er speelt. Ga maar eens na: iemand die tegen een burn-out aanloopt, geeft dit pas aan wanneer het eigenlijk al te laat is. En tot dat moment heeft niemand iets aan hem of haar gemerkt. De uitdaging ligt dus vóór dat moment.”
,,Het gaat mis omdat niemand met ze praat, maar ook omdat hun managers bepaalde signalen niet herkennen. En zolang ze daar niet in worden getraind, zal dit ook niet veranderen. Dát is dus iets om voor de lange termijn in te investeren. Laat managers inzien dat ze dit soort trainingen niet alleen voor zichzelf volgen, maar vooral voor de mensen in zijn of haar team. Uiteindelijk zullen zij merken dat deze collega’s beter gaan presteren en daarmee het complete team. Creëer het besef dat samenwerken de sleutel is.”
Binnen de organisaties waar De Vries namens zijn bedrijf rondloopt, ziet hij dat zodra er rust en balans is, mensen lekkerder in hun vel zitten en dus betere resultaten boeken. Zij spreken zich volgens hem positief uit richting derden, wat weer een gunstig effect heeft op de naam van het bedrijf.
Inspelen op gedragsverandering
Wat De Vries met Recharge 360 doet, is inspelen op gedragsverandering. ,,Zodra wij binnen een bedrijf actief zijn, kijken we niet alleen naar bovenstaande processen, maar maken we mensen ook bewust van het vele laaghangende fruit dat er op gebied van vitaliteit te plukken is.”
,,Bij rechargen gaat het om de aanmaak van nieuwe connecties in het brein. Wat doet het met je als je iedere ochtend koud afdoucht? Of iedere dag minstens vijftien minuten wandelt? Of iedere week met je collega’s sport? Je doorbreekt gewoontes, doet nieuwe energie op om daar vervolgens op de werkvloer met elkaar over te praten. Je gaat dezelfde taal spreken wat de organisatie alleen maar ten goede komt.”
Lees ook: Tosti’s eruit, personal trainer en pokébowl erin: zo werd I-MOR een topfit bedrijf
'Rechargen moet onderdeel van je organisatie worden'
,,De kracht van herhaling is hierbij van groot belang. Organiseer je zomaar eens een vitaliteitsweek voor je personeel, dan zal dat ongetwijfeld enthousiasme en goede voornemens opleveren, maar de vraag is hoe lang dat enthousiasme duurt en of die voornemens daadwerkelijk overeind blijven.”
,,Rechargen moet onderdeel van je organisatie worden”, besluit De Vries. ,,En dat lukt als je het continu on top of mind houdt. Zoek naar nieuwe gewoontes die jou energie geven en praat erover met elkaar. Anderen bij het proces betrekken; dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.”