Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu? Dat doe je zo

Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose heet het boek. De ondertitel: Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu. De auteur is Matthijs Steeneveld. Typisch zo'n boek voor Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink om uitgebreid en gedetailleerd te behandelen in hun populaire podcast.

Van onze redactie 28 oktober 2022

Volgens hosts Tom van der Lubbe en Erno Hannink is Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose:Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu een interessant boek met veel theorie. En verdieping is mogelijk via de voetnoten. ,,Genoeg dingen waarin Matthijs de ruimte laat om zelf te onderzoeken. Een bekend onderwerp waar we het al vaker over gehad hebben. Als leider een belangrijk onderwerp. Praktische tips in de interventies.''

Het boek is opgedeeld in vier delen

  1. Goed werk
  2. Van theorie naar jouw praktijk
  3. Goed werk mogelijk maken
  4. Interventiehoofdstukken

Een krachtige samenvatting van het boek vind je al snel in:

  • Autonomie – is het ervaren van eigen, vrije keuze, het zelf bepalen wat en hoe je doet, denkt en voelt.
  • Verbondenheid – is de ervaring van verbinding met andere mensen, erbij horen en gewaardeerd worden.
  • Competentie – gaat om het ervaren van meesterschap en effectiviteit in de dingen die we doen.
  • Purpose – is het kunnen ervaren van zingeving, voldoening door bij te dragen aan iets wat waardevol is.

'Wat kun je veranderen zodat het bijdraagt aan de basisbehoeften in het werk? Het belangrijkste element is de psychologische veiligheid vergroten'

It’s the system, stupid!

We pikken er een hoofdstuk uit. Het deel 'Goed werk mogelijk maken' gaat over de stijl van leiderschap die bijdraagt aan het vervullen van de basisbehoeftes. Het gaat er kortom om wat jij als leider te doen hebt zodat de medewerkers floreren. Leider wordt hier vooral gezien als manager, iemand die boven het team staat. Hierdoor krijg je aanwijzingen die voor Hannink en Van der Lubbe wat krampachtig aanvoelen:

  • Maak verbinding en begrijp de ander
  • Laat de ander bepalen en meepraten – psychologische veiligheid vergroten
  • Bekrachtig mensen
  • Inspireer
  • Een betere wereld begint bij jezelf

It’s the system, stupid! – Natuurlijk is 't het systeem. Wat kun je veranderen zodat het bijdraagt aan de basisbehoeften in het werk? Het belangrijkste element is de psychologische veiligheid vergroten. Vraag wat de behoefte is en stem af op het individu. Mensen maken zich zorgen in onzekere tijden. Neem die zorgen weg met baanzekerheid, goede beloning en maatoplossingen die passen bij de situatie van het individu.

Lees ook: Het Groeicollege Leiderschap: ontwikkel je van 'meewerkend voorman' naar de juiste leider

Opvallende lessen uit Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose:

  • Wil je als leider dat mensen in het team floreren, ontwikkel dan de vier basisbehoeften in je organisatie.
  • Begin bij de basisbehoefte autonomie.
  • Psychologische veiligheid lijkt de belangrijkste voorwaarde te zijn voor autonomie en de andere drie behoeften.
  • Er worden veel interventies genoemd, maar door vooral aandacht te geven aan psychologische veiligheid in je organisatie gaat de rest als vanzelf.
  • Floreren en presteren van iedereen in het bedrijf zorgt voor gelukkige en gezonde medewerkers. Dat heeft een positief effect op de resultaten van de medewerkers, daarmee ook de klanten en zodoende op het financiële resultaat van het bedrijf.
  • Wil je dat mensen floreren, begin met psychologische veiligheid en het geven en ondersteunen van autonomie.

Lees ook: 'De beste leiders zijn zij die alles kunnen en durven te delegeren, behalve het werk dat uitsluitend zij kunnen doen'

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Startup Funding: alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details