Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu? Dat doe je zo

Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose heet het boek. De ondertitel: Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu. De auteur is Matthijs Steeneveld. Typisch zo'n boek voor Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink om uitgebreid en gedetailleerd te behandelen in hun populaire podcast.

Van onze redactie 28 oktober 2022

Volgens hosts Tom van der Lubbe en Erno Hannink is Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose:Leidinggeven aan mensen met de kennis van nu een interessant boek met veel theorie. En verdieping is mogelijk via de voetnoten. ,,Genoeg dingen waarin Matthijs de ruimte laat om zelf te onderzoeken. Een bekend onderwerp waar we het al vaker over gehad hebben. Als leider een belangrijk onderwerp. Praktische tips in de interventies.''

Het boek is opgedeeld in vier delen

 1. Goed werk
 2. Van theorie naar jouw praktijk
 3. Goed werk mogelijk maken
 4. Interventiehoofdstukken

Een krachtige samenvatting van het boek vind je al snel in:

 • Autonomie – is het ervaren van eigen, vrije keuze, het zelf bepalen wat en hoe je doet, denkt en voelt.
 • Verbondenheid – is de ervaring van verbinding met andere mensen, erbij horen en gewaardeerd worden.
 • Competentie – gaat om het ervaren van meesterschap en effectiviteit in de dingen die we doen.
 • Purpose – is het kunnen ervaren van zingeving, voldoening door bij te dragen aan iets wat waardevol is.

'Wat kun je veranderen zodat het bijdraagt aan de basisbehoeften in het werk? Het belangrijkste element is de psychologische veiligheid vergroten'

It’s the system, stupid!

We pikken er een hoofdstuk uit. Het deel 'Goed werk mogelijk maken' gaat over de stijl van leiderschap die bijdraagt aan het vervullen van de basisbehoeftes. Het gaat er kortom om wat jij als leider te doen hebt zodat de medewerkers floreren. Leider wordt hier vooral gezien als manager, iemand die boven het team staat. Hierdoor krijg je aanwijzingen die voor Hannink en Van der Lubbe wat krampachtig aanvoelen:

 • Maak verbinding en begrijp de ander
 • Laat de ander bepalen en meepraten – psychologische veiligheid vergroten
 • Bekrachtig mensen
 • Inspireer
 • Een betere wereld begint bij jezelf

It’s the system, stupid! – Natuurlijk is 't het systeem. Wat kun je veranderen zodat het bijdraagt aan de basisbehoeften in het werk? Het belangrijkste element is de psychologische veiligheid vergroten. Vraag wat de behoefte is en stem af op het individu. Mensen maken zich zorgen in onzekere tijden. Neem die zorgen weg met baanzekerheid, goede beloning en maatoplossingen die passen bij de situatie van het individu.

Lees ook: Het Groeicollege Leiderschap: ontwikkel je van 'meewerkend voorman' naar de juiste leider

Opvallende lessen uit Autonomie Verbondenheid Competentie Purpose:

 • Wil je als leider dat mensen in het team floreren, ontwikkel dan de vier basisbehoeften in je organisatie.
 • Begin bij de basisbehoefte autonomie.
 • Psychologische veiligheid lijkt de belangrijkste voorwaarde te zijn voor autonomie en de andere drie behoeften.
 • Er worden veel interventies genoemd, maar door vooral aandacht te geven aan psychologische veiligheid in je organisatie gaat de rest als vanzelf.
 • Floreren en presteren van iedereen in het bedrijf zorgt voor gelukkige en gezonde medewerkers. Dat heeft een positief effect op de resultaten van de medewerkers, daarmee ook de klanten en zodoende op het financiële resultaat van het bedrijf.
 • Wil je dat mensen floreren, begin met psychologische veiligheid en het geven en ondersteunen van autonomie.

Lees ook: 'De beste leiders zijn zij die alles kunnen en durven te delegeren, behalve het werk dat uitsluitend zij kunnen doen'

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: Startup Funding: alles over venture capital en hoe je het binnenhaalt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details