Nieuws Leiderschap

50 jaar transport voor Burgers' Zoo: van schommelende ijsberen tot zeldzame boete

Transporteur Ton van Maanen werkt al vijftig jaar voor Koninklijke Burgers’ Zoo en heeft logischerwijs een schat aan anekdotes. Over schommelende ijsberen, een flinke kudde leeuwen en een 2.500 kilo zware breedlipneushoorn.

Redactie De Ondernemer / MVO 3 januari 2019

Burgers Zoo schommelende ijsbeer

Gevraagd naar zijn herinneringen lepelt Van Maanen moeiteloos een aantal bijzondere gebeurtenissen op. Zo kwam hij eens hondsberoerd in Arnhem aan, nadat hij bij Zoo Antwerpen een ijsbeer had ingeladen voor transport. Het honderden kilo’s zware roofdier schommelde de hele reis van links naar rechts en van voren naar achteren, waardoor de chauffeur flink wagenziek was toen hij eindelijk weer in de Gelderse hoofdstad arriveerde.

Bijzondere bekeuring

In zijn vijftigjarige dienstverband heeft Van Maanen als transporteur met zijn vrachtwagens, bestelbussen en overige bedrijfsvoertuigen letterlijk honderdduizenden kilometers voor Burgers’ Zoo afgelegd. Toch zijn de bekeuringen die hij in al die jaren heeft ontvangen op één hand te tellen. Eén bekeuring had een niet-alledaagse oorzaak: toen het stoplicht plotseling van oranje op rood sprong, was het gevaarlijker om met een 2.500 kilo zware breedlipneushoorn aan boord te remmen dan nog snel even door rood te glippen.

Lees ook: Dit zijn de 77 kantoortermen die je nooit meer wilt horen

Vijfentwintig leeuwen

Toen Ton van Maanen op veertien jarige leeftijd officieel in dienst trad bij het toenmalige Burgers’ Natuurdierenpark, leerde hij het vak door als manusje-van-alles mee te draaien met de ervaren dierverzorgers. In die periode hielden naast de directie circa tien andere medewerkers het park dagelijks draaiende. Zodoende heeft hij op alle toen bestaande afdelingen gewerkt en in de weekenden was hij vaak vanaf zaterdagmiddag verantwoordelijk voor alle werkzaamheden bij de dieren. De grote zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid die je kreeg, heeft hij altijd zeer gewaardeerd. ’s Avonds alleen vijfentwintig leeuwen naar hun nachtverblijf leiden, was toen heel normaal.