Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Lange termijnen, korte termijnen of tijdrebellie: waar ga jij voor?

'Langetermijndenken voor een kortetermijnwereld'. Het is de subtitel van het boek 'De Goede Voorouder' van filosoof Roman Krznaric. De auteur schrijft over de kracht van ideeën om de maatschappij te veranderen. Klinkt dat wat vaag? Misschien. Maar dat is het boek zeker niet. Daarom alle redenen voor Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink om het boek van kaft tot kaft te analyseren in hun podcast.

Van onze redactie 28 juli 2022

Roman Krznaric schreef eerder al meerdere boeken waaronder 'Carpe Diem Regained', 'Empathy' en 'How to Find Fulfilling Work'. De in Australië geboren filosoof is getrouwd met Kate Raworth, bekend van het boek 'Doughnut Economics' (2017). 'De Goede Voorouder' bestaat uit drie delen:

  • Deel 1 – Touwtrekken Om De Tijd
  • ​​Deel 2 – Zes Manieren Van Denken Op De Lange Termijn
  • Deel 3 – De Tijdrebellie

Gevolgen voor persoonlijke besluitvorming, economische systemen en cultuur

In het eerste hoofdstuk laat Krznaric zien wat goede voorouders zijn en wat de koppeling is met het langetermijndenken. Als voorbeeld noemt de auteur de zevende generatie besluitvorming van vele inheemse bevolkingen die een tijdspanne van bijna twee eeuwen bevat.

Het is niet eenvoudig om twee eeuwen verder te denken. Langetermijndenken heeft volgens de schrijvende filosoof gevolgen voor persoonlijke besluitvorming en van de publieke instituties, economische systemen en cultuur.

'Tijdrebellen denken echt anders over de tijd. Iedereen kan een tijdrebel worden'

Enkele opvallende lessen uit 'De Goede Voorouder':

  • De auteur laat Van der Lubbe en Hannink verder denken in de tijd. 'Ik kreeg een andere kijk op de lange termijn. In plaats van 20-30 jaar naar zeven generaties of 200 jaar.'
  • Zien hoe weinig het leven in de tijd voorstelt is confronterend en geeft tegelijk een reden om anders te denken.
  • Krznaric geeft goede hulpmiddelen om te denken op de lange termijn.
  • Tijdrebellen denken echt anders over de tijd. Iedereen kan een tijdrebel worden.
  • Met tijdrebellen nadenken over hoe een betere toekomst vorm krijgt. Zoals denken over andere vormen van bestuur en productie, vooral lokaal.
  • Van korte termijn economisch naar lange termijn ecologisch denken.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Lees ook: De Winstparadox: hoe groot is de financiële macht van superbedrijven?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details