Nieuws Leiderschap

Waarom de iconische Kever niet meer terugkomt

In een tijd dat de meeste auto’s groot een vierkant waren, was daar ineens een klein, compact wagentje: de Kever. Na een fameuze geschiedenis, is het einde voor de auto nu toch aangebroken. Automaker Volkswagen stopt met de productie van zowel de legendarische Kever als de retro-versie VW Beetle. In juli 2019 rolt het laatste model van de band, zo schrijft het AD.

Binnenlandredactie AD/HLN | Foto: AP 14 september 2018

Beetle kever stop productie

Volgens het bedrijf is de vraag naar het model tanende, ook omdat steeds meer klanten vragen naar sportieve terreinwagens, de zogeheten SUV's. Verder maakt Volkswagen werk van het versimpelen en verkleinen van de productie. Momenteel telt het bedrijf meer dan driehonderd verschillende voertuigen, van motorfietsen tot vrachtwagens en personenauto's.

Geschiedenis

De Beetle kent zijn oorsprong diep in de vorige eeuw, toen Adolf Hitler ontwerper Porsche de opdracht gaf een betaalbare ‘wagen voor het volk’ te creëren. De auto was meteen een sensatie vanwege zijn compactheid en de gelijkenis met een insect, wat het model de koosnaam ‘Käfer’ opleverde. In de jaren zestig was de Kever dusdanig populair, onder meer in de VS, dat Volkswagen zijn eerste fabriek op Amerikaanse bodem realiseerde, puur voor de productie van het wagentje.

Lees ook: Dit verdienen Tesla, Ferrari en andere automerken per verkochte wagen

Van de Volkswagen Kever werden sinds de jaren '30 wereldwijd 21,5 miljoen stuks verkocht. Toch rolde de laatste Kever in oude stijl in juli 2003 van de band. Eind jaren '90 kwam er de 'New Beetle', die qua vorm sterk lijkt op zijn voorganger maar nooit de nostalgie kon evenaren. In Amerika was hij redelijk succesvol, maar vooral in Europa viel de belangstelling voor deze retro-Kever tegen.

Een hard gelag

Volkswagen zelf is zich ervan bewust dat het stoppen van de productie hier en daar emoties zal oproepen. Zeker voor de ,,toegewijde fans" zal de beslissing na drie generaties van de Beetle een hard gelag zijn.

Lees ook: Dit zijn de beste en slechtste auto's volgens 18.000 automobilisten

Momenteel zijn er nog geen plannen voor een vervanger voor de auto. Eerder werd al wel gesproken over een elektrische variant van de Kever die mogelijk in de pijplijn zou zitten. Om het rijke erfgoed van de legendarische wagen te vieren, komen er wel twee "ultieme modellen" van de VW Beetle uit, zo maakte Volkswagen bekend.