Podcast Hart voor Zaken

Nadia van der Vlies (Nonons) over leiderschap: 'Soms is het slim te doen alsof je het zelf even niet meer weet'

,,Soft skills zijn de nieuwe hard skills", zegt Nadia van der Vlies van coachings- en opleidingsbureau Nonons. Sterker: zonder die ‘zachte vaardigheden’ kom je er als leider niet meer.

Van onze redactie 27 augustus 2023

,,Liefde voor onze mensen betekent dat ik ze zie en behandel als vrienden”, vertelt Nadia van der Vlies, medeoprichter van coachings- en opleidingsbureau Nonons. ,,Ik ben lief voor ze, luister en ben eerlijk naar ze en zorg voor ze. Niet te veel, en ik verwacht dat ze zelf ook aangeven waar ze precies behoefte aan hebben. Ik zoek een heel gelijkwaardig samenwerking op daarin. Zoals je ook met vrienden hebt. En ja, zo zou je ook je klanten moeten behandelen.”

"Ik krijg een error in mijn hoofd als een bedrijf iets pretendeert te zijn wat het niet is. Dat vind ik net zo wonderlijk als een mens dat zou doen”

Vriendschap versus eerlijk

Meer bedrijven bestempelen hun cultuur als vriendschappelijk, vertelt zij. Dan licht altijd direct een lampje op in haar hoofd, en denkt zij, hoe is het met de eerlijkheid. Veel mensen verwarren die met altijd aardig tegen elkaar zijn, maar dan is vriendschap vaak niet eerlijk. ,,Als je elkaar niet kunt confronteren en scherpe feedback geven, of elkaar niet meer op foutjes kunt aanspreken, dus als de eerlijkheid verdwijnt, schiet zo’n vriendschap al snel de andere kant op.”

Slogans tegen de muur

De naam Nonons reflecteert precies waarvoor het coaching- en opleidinginstituut voor staat. ,,Wij zijn van de nonsens.” Zo’n slogan kun je tegen de muur hangen, maar dat werkt volgens haar niet. ,,Die zien je medewerkers na verloop van tijd niet meer, zoals mensen die regelmatig bij mij thuiskomen een schilderij niet meer zien.”

Waarin zij meer gelooft: omschrijf welk gedrag bij je waarde, purpose of merkbelofte hoort. Om misverstanden te voorkomen en ervoor te zorgen dat die van iedereen wordt in plaats van dat ze door de directie zijn verzonnen of tegen de muur gespijkerd. ,,Ik hoor medewerkers en managers van bedrijven waar wij trainen wel eens zeggen, die ene waarde, ik snap hem niet of hij is gewoon niet waar. We zeggen mensengericht, maar niemand mag zichzelf ontwikkelen. Het is wel belangrijk dat je belofte of je waarde geen wassen neus is.”

Beluister hier een van de eerdere aflevering van Hart voor Zaken: Rob van den Dool (Yumeko) over leiderschap: 'Mijn woord is geen wet. Het gaat erom dat we allemaal zelf nadenken'

Iedereen regie, luidt de missie van het bedrijf. Ze leren de coaches die ze opleiden hoe ze zelf regie kunnen nemen en hoe ze anderen daarbij kunnen helpen. Net zoals de managers die ze trainen. Maar dat geldt voor al hun medewerkers: behoud de regie over je leven. Het maakt van Nonons is goed voorbeeld van een bedrijf dat intern waarmaakt wat het naar buiten roept. Van der Vlies: ,,Ik krijg een error in mijn hoofd als een bedrijf iets pretendeert te zijn wat het niet is. Dat vind ik net zo wonderlijk als een mens dat zou doen.”

Functionele kwetsbaarheid

Bij Nonons komen veel managers en leiders over de vloer. Voor een training of coachprogramma. Van der Vlies ziet veel van hen worstelen met het benoemen van hun gevoelens, en tonen van kwetsbaarheid. “Ze zeggen, dat hoort toch niet op de vloer. Ik ben een manager, dus ik moet het altijd zeker weten en zelf goed doen.”

Natuurlijk heeft een bedrijf, team of afdeling een leider nodig die stevig in zijn schoenen staat, beaamt zij. Maar dat betekent niet dat hij het altijd goed doet of zeker weet. “Het is juist lekker iemand te hebben die zegt, ik weet het meestal, maar nu even niet.” Dat is heel iets anders dan een leider die ineens huilend kopje onder gaat. Er bestaat meer tussen sterk en zwak. Zij noemt het functionele kwetsbaarheid. ,,Als jij je kwetsbaarheid toont en laat zien, hé, ik weet het niet altijd, ja, dan voelen je medewerkers ook dat ze het niet altijd hoeven te weten. Je toont je zo bovendien een veel ronder mens. Als leider heb je een enorme voorbeeldfunctie. Je krijgt de cultuur die jij kweekt.”

Hart voor Zaken

Podcastserie

Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie: Cor Hospes van Merkjournalisten.

'Durf meer ownership te geven'

Leiders moeten ook durven meer ownership te geven. Aan hun medewerkers. Van der Vlies: ,,Als je zegt, ik weet het even niet, moeten die wel meedenken over een vraag. Je wakkert daarmee die urgentie om zelf hard na te denken sneller aan dan wanneer je zegt, ik weet wat we gaan doen, we gaan naar rechts. Dan hoeven je medewerkers slechts te volgen.” Leer mensen eigen keuzes te maken, inderdaad, zelf de regie te nemen. ,,Vanuit coachend perspectief is het zelfs slim af en toe te doen alsof je het echt even niet meer weet. Het zorgt voor mensen die echt groeien en het zelf gaan doen.”

Secret sauce

Eerlijkheid vindt zij enorm belangrijk. O ja, zij vindt het soms bar moeilijk eerlijk te zijn. Als zij alle moeilijke gesprekken uit de weg kon gaan, nou, dat zou zij het liefste doen. Maar eerlijkheid verdiept je relatie met je medewerkers en zorgt voor een veiliger cultuur. Niet eerlijkheid, maar liefdevolle eerlijkheid omschrijft zij als de secret sauce van elke liefdevolle organisatie. Het is niet zo dat je als leider maar alles tegen iedereen moet zeggen. ‘Ik vind je overhemd lelijk’. Of: ‘Wat zie je er slecht uit vandaag’. Dat soort opmerkingen dien -hoe waar misschien ook- geen enkel doel.

,,Als er iets tussen jou en iemand anders heeft plaatsgevonden, dat je hebt ervaren als vervelend, ja, daar moet echt wat van zeggen. Dan gaat het over gedrag. Eerlijk is de basis voor een veilige cultuur.”

Lees ook: 'De beste leiders zijn zij die alles kunnen en durven te delegeren, behalve het werk dat uitsluitend zij kunnen doen'

Soft skills zijn de nieuwe hard skills

Soft skills zijn de nieuwe hard skills, sterker, zonder die ‘zachte vaardigheden’ kom je er als leider niet meer. Vooral jongeren verwachten van een leider dat ze worden gezien, begrepen en gewaardeerd. Maar eigenlijk wil elke medewerker dat. ,,Een manager die ziet hoe hard je werkt, hoe hard jij je best doet, hoeveel tijd en effort je ergens in hebt gestoken. Wanneer iemand dat ziet en waardeert, kun je best tegen feedback en gerust een extra project aan. Als je alleen en altijd te horen krijgt wat er fout is of wat er beter kan, of dat je twee keer zoveel resultaat moet halen, nee, dan kom je als medewerkers echt niet vrolijk thuis en houdt het op een gegeven moment op.”

"Zolang je zelf praat, word je niks wijzer. Zodra je luistert, kan je iets nieuws leren of over anderen te weten komen”

'Leiders luisteren slecht'

Hoe zit het met die soft skills van managers en leiders? Nou, voor luisteren krijgen die van Van der Vlies allemaal een onvoldoende. ,,Het is ze niet geleerd.” Kwetsbaarheid tonen, vinden ze ook lastig. ,,Ze hebben het idee dat ze alles zelf weten. Ze zijn niet voor niks manager geworden, en ja, die houding maakt dat ze niet veel luisteren.” En dat is vervelend, want luisteren is misschien wel de belangrijkste soft skill die er bestaat. ,,Zolang je zelf praat, word je niks wijzer. Zodra je luistert, kan je iets nieuws leren of over anderen te weten komen.”

Zij geeft managers weinig vleiende cijfers als het gaat over liefdevol gedrag. Zij vraagt het vaak aan hen. Weten je beste mensen dat ze jouw beste mensen zijn. Dan zeggen ze, dat hoop ik wel ja. Haar reactie: ,,Dat mag je ze echt veel meer laten weten. Als je eerlijker en complimenteuzer bent, kan je veel meer van je liefde laten zien.”

Complimentjes geven, het kost niks. Maar levert heel veel op. Dat geldt ook voor haarzelf. ,,Als je al mijn teamleden zou bellen en vragen, geeft Nadia complimentjes, ik weet zeker dat ze zeggen, ja ze geeft complimentjes. Als je zou zeggen, mag het 20 tot 30 procent meer, dan denk ik dat ze allemaal ja zouden zeggen.”

Cor Hospes en Nadia van der Vlies, bij de opnames van de podcast Hart voor Zaken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Hart voor Zaken

Nina Kamp (The Nice Company) over leiderschap: 'Stap niet in een harnas het kantoor binnen'

Niemand maakte ze. Echte fruitijsjes. Daarom besloot ondernemer Nina Kamp ze te maken. Uit boosheid. Tien jaar later verkoopt The Nice Company jaarlijks 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens. ,,Met elkaar in verbinding blijven, is de randvoorwaarde van goed samenwerken'', vertelt Nina aan Cor Hospes in Hart voor Zaken.

Details
Droomstart

Lunch met de Droomstart-toppers van 2023: zo gaat het met de ondernemers

Vier jonge bedrijven. Twee halve finaleplekken. Één winnaar. Eerder dit jaar kon je luisteren naar een even inspirerende als spannende tweede reeks van de podcastserie Droomstart. Uiteindelijk ging het Brabantse fintechbedrijf FinBuddy aan de haal met de hoofdprijs. Maar ook mede-finalist Food for Skin en de andere net niet-winnaars Teazie en Contour Lab vielen met hun innovatieve businessplan in de smaak bij jury en luisteraars.

Details
Boekencast De Ondernemer Leest

Boekencast: wat vinden Tom van der Lubbe en Erno Hannink van de vijf voorstellen uit 'Sander en de brug'?

Sander Schimmelpenninck heeft vijf voorstellen voor een eerlijker Nederland in boekvorm uitgebracht: Sander en de brug. Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink hebben het gelezen. Hun nieuwe podcast.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Sander Hoeken (Infocaster): 'Het is niet meer economisch om een asshole te zijn'

In 2013 stond zijn bedrijf aan de rand van de afgrond. Zelfsturing bracht redding. Sander Hoeken van internetbedrijf Infocaster praat met Cor Hospes in Hart voor Zaken over het belang van feedback en psychologische veiligheid en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details