Nieuws Leiderschap

Hoe Esther Reinders balans in mens en ondernemerschap weet te brengen

“Ondernemen moet vooral leuk zijn en als je niet op je plek zit, moet je niet blijven zitten.” Het is de stellige overtuiging van Esther Reinders. Via de journalistiek en communicatie kwam ze in aanraking met coaching. Nu heeft ze haar eigen communicatie- en coachbureau ‘Zo Ondernemer Zo Zaak’ in Almelo.

Jenny ter Maat | Foto: Petra Holland 23 januari 2018

Zo ondernemer zo zaak esther reinders communicatie coaching

Vanaf haar jongste jaren voelde ze de drive om de dingen op haar eigen manier te doen. “Ik ben praktisch altijd zelfstandig ondernemer geweest. Het biedt me vrijheid en de mogelijkheid om mezelf telkens weer opnieuw uit te vinden. ‘You are your only limit’ staat er op mijn website, want blokkades om verder te komen zitten vaak in jezelf. Ik hou van mensen die het beste uit zichzelf willen halen. Maak jezelf geen slachtoffer van de omstandigheden. Als coach geeft het me veel voldoening als ik zie dat mensen echt stappen zetten, opleven en weer plezier hebben in hun werk en hun leven.”

Lees ook: Deze Twentse zakenvrouw was op een haar na de beste HR-professional van Nederland

Veerkracht

Opladen doet Esther het liefst in de natuur, in haar tuin of met een wandeling langs het kanaal. “Al is mijn tuin een woestenij, dan nog geniet ik van wat er opkomt. Ik kan me verwonderen over de kracht van natuur”, filosofeert ze. “Die veerkracht zit ook in mensen, want ook van vervelende zaken kun je veel leren en er kracht uithalen.” Hoewel de stilte van de natuur de voor haar onmisbare rust brengt, houdt ze er ook van om zichzelf uit te dagen. Haar nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn daaraan ondersteunend.

Esther startte haar carrière als journalist voor lokale en regionale uitgaven. Dat freelancewerk kwam op een lager pitje te staan na de geboorte van haar twee zonen, Alexander en Reinoud. Om werk en kinderen te combineren startte Esther in 2007 een webmagazine over persoonlijke ontwikkeling voor Twente. Lachend: “Ik was één van de eerste bloggers, denk ik.”

Oosterse filosofie

Haar website sloeg zo aan dat er op een gegeven moment achttien coaches en therapeuten uit Twente voor haar website schreven. Via dit werk kwam ze in aanraking met Feng Shui; een oude oosterse filosofie over de wederzijdse invloed van mens en omgeving. Ze volgde hiervoor een opleiding en ze ging woonadvies geven. “Via je huis of via je eigen bedrijf geef je, vaak onbewust, signalen af over wie je bent of wat bijvoorbeeld je overtuigingen zijn. Ik gebruik deze filosofie nu nog in coaching.”

Uitstapje

Ze maakte een uitstapje naar het technische familiebedrijf. Hier was ze niet op haar plek en ze besloot een stevige coachopleiding te volgen om zo vanuit al haar ervaringen ondernemers te kunnen ondersteunen. “Als je werkt aan persoonlijk leiderschap, je ambitie omzet in een plan, een passende strategie bepaalt en zorgt voor een heldere communicatie, groei je zelf en groeit je bedrijf. In wat ik nu doe, komt alles samen wat ik ooit gedaan heb. Het is een mix waar ik gelukkig van word.”