Nieuws Leiderschap

Waarom kenners toch weer vertrouwen hebben in Elon Musk's Tesla

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor Tesla. Het bedrijf lijdt onder een falende productie. Bijna een kwart van de Model 3-klanten heeft zijn aankoop geannuleerd. Toch houden beleggers vertrouwen in voorzitter, CEO en topman Elon Musk.

Anna Neeltje de Boer | Foto: ANP 11 juni 2018

ANP Elon Musk Tesla investeerders aandeelhouders vertrouwen Model 3 Autopilot 1

Het waren niet alleen de productieproblemen, die zorgen voor langere wachttijden voor de nieuwe elektrische auto, maar ook de dodelijke crashes veroorzaakt door de Autopilot-modus - waarin taken worden overgenomen en de auto zelfstandig kan rijden. Een van zijn eigen analisten zei op de Amerikaanse nieuwszender CNBC de topman niet te vertrouwen en zijn voorspellingen significant naar beneden aan te passen.

Boze reacties

Musk moet momenteel dealen met veel boze reacties en twijfelende klanten. Willen zij het nieuwste model van de auto wel of niet? En als zij al een aanbetaling hebben gedaan, willen zij die dan terug om vervolgens naar een van de concurrenten te gaan? Volgens bedrijf Second Measure annuleerde 23 procent zijn of haar reservering. Zij vroegen hun voorschot van 1000 dollar terug.

Lees ook: Startup Hardt trekt grote investeerders voor hyperloop van Elon Musk

Overgewaardeerd

Beursanalisten noemen Tesla overgewaardeerd. Uit de data van beleggingsapp Robinhood blijkt dat aandelen voor een groot deel in de verkoop werden gedaan. Op de algemene vergadering was het tijd om het agendapunt ‘Schrappen we Musks titel als voorzitter’ aan te stippen, omdat hij niet geen CEO én voorzitter van het bedrijf tegelijkertijd zou kunnen zijn. Toch staat de positie van de 46-jarige miljardair niet ter discussie. Musk, die 20 procent van de aandelen van het bedrijf beheert, blijft beide functies bekleden.

Productiedoelstellingen

Aandeelhouders vertrouwden erop dat hij aan de productiedoelstellingen voor zijn Model 3 zal voldoen. Musk beloofde dat hij tegen het einde van deze maand begint met de bouw van zo’n 5000 wagens per week. Toch gaf hij gelijk ook aan dat het moeilijk is een bedrijf voor massaproductie te worden. Op dit moment produceert Tesla zo’n 3.500 Model 3’s per week. Wagens die, volgens hem, worden gebouwd met liefde. Waar hart en ziel in gestoken wordt en die niet alleen uit marketing – of financieel oogpunt worden gefabriceerd.

Op dit moment produceert Tesla zo’n 3.500 Model 3’s per week