Nieuws Leiderschap

Gamma-leider Jan staat altijd belangeloos voor mensen klaar: ‘In ieder mens zit iets waar hij goed in is’

Jan Bikkers is het voorbeeld van een sociaal geëngageerd ondernemer, hoewel hij daar net als veel andere collega’s niet mee te koop loopt, vindt hij zelf. Waarom deze bescheidenheid, vraagt Josette Dijkhuizen, bijzonder hoogleraar ’Duurzame inzetbaarheid ondernemers in Nederland’, zich hardop af. ,,Ondernemers zouden hun betrokkenheid juist wat meer mogen laten zien.”

René Cazander (AD) 6 juli 2023

Jan bikkers gamma woerden duurzame inzetbaarheid

Foto: Marnix Schmidt.

Jan Bikkers, de 62-jarige bedrijfsleider van de Gamma in Woerden, zet zich al jaren belangeloos in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en minderbedeelden. Daar krijgt hij heel veel voor terug, merkt hij. ,,Dat maakt mij ook tot een plezierig mens”, vertelt hij aan het AD.

Stageplekken en banen voor leerlingen in het speciaal onderwijs, een dag per maand actief als vrijwilliger werkzaam in de kringloopwinkel, initiatiefnemer van het Inclusief Ondernemers Café in Woerden, bedoeld om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Jan Bikkers draait zijn hand er niet voor om.

Lees ook: Lening laat Loes’ verstandelijk beperkte medewerkers weer floreren

Iedereen moet een kans krijgen

Naast zijn drukke baan grijpt de Gamma-baas elke gelegenheid aan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. ,,Ook zij moeten een kans krijgen. In ieder mens zit iets waar hij goed in is.”

Bikkers is al dertig jaar bedrijfsleider van de Gamma, waarvan de laatste twaalf jaar in Woerden. Hier heeft hij veertig man personeel onder zich. In de bouwmarkt is hij regelmatig zelf op de werkvloer te vinden en coacht hij stagiaires uit het speciaal onderwijs. Hij is niet de baas, maar een van hen, zoals hij zijn plek zelf omschrijft.

"In ieder mens zit iets waar hij goed in is"

Jan Bikkers

Zijn drive om als ondernemer iets te betekenen voor de samenleving, heeft te maken met de inmiddels overleden gehandicapte broer van Bikkers. Deze relatie werd hem pas duidelijk, toen de 62-jarige Nieuwegeiner vier jaar geleden een spiegel werd voorgehouden.

Jan Bikkers is bedrijfsleider van de Gamma in Woerden en is een maatschappelijk betrokken ondernemer. Hij organiseert veel acties en activiteiten buiten zijn werk om. Foto: Rianne den Balvert

Mooie voorbeelden

,,Ik coachte toen al leerlingen, zorgde voor een trampoline voor een dagverblijf van kinderen met een handicap in Woerden en zat in het bestuur van de Tussenvoorziening, die zich inzet voor kwetsbare inwoners. Ik deed deze dingen gewoon. Ik was mij er toen niet van bewust dat het iets met mijn gehandicapte broer te maken zou kunnen hebben.”

De jongere, gehandicapte broer van Bikkers overleed in 2015. ,,Vanaf 2000 hebben mijn andere broer en ik hem heel intensief verzorgd. We hebben een appartement voor hem gekocht en de zorg voor hem geregeld. Die was de laatste jaren van zijn leven 24 uur per dag nodig.”

Josette Dijkhuizen is hoogleraar ’Duurzame inzetbaarheid ondernemers in Nederland’ aan de Tilburg University. Zij noemt de inzet van Bikkers en andere sociaal betrokken collega’s van hem ’mooie voorbeelden’ van welke belangrijke waarde ondernemers kunnen hebben voor de maatschappij.

Lees ook: Burnout personeel op komst? Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek

Te bescheiden

Zij juicht het toe dat ondernemers hun betrokkenheid met de lokale gemeenschap tonen. ,,Bij hen zit heel veel kennis en ervaring. Hun inzet is iets van alle tijden. Neem bijvoorbeeld de supermarkt die de lokale voetbalclub sponsort. Van dit soort voorbeelden zijn er honderden.”

Volgens de hoogleraar wordt de bijdrage die de ondernemers op dit gebied leveren, onderschat. Dat komt deels doordat ze er in het algemeen ook niet mee te koop lopen, denkt ze. ,,Ze zouden het juist wat meer mogen laten zien. Het zijn ook mensen van vlees en bloed. Ze zijn vaak te bescheiden. Er rust een taboe op bedrijfssucces en bedrijfsfalen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws