Nieuws Leiderschap

Maxim Spek (ProSpex) bevrijdde zichzelf uit het keurslijf van succesondernemer

Het gaat goed met contentmarketingbureau ProSpex. Maxim Spek, oprichter en hét gezicht van het bureau, greep het succes aan om een stapje terug te doen. Hij wilde meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en zich niet langer werknemer van zijn eigen bedrijf voelen. Een stap die voor Spek aanvoelt als een bevrijding. ,,Ik heb nu veel meer rust en vrijheid om écht te ondernemen.”

Mediatic 19 juni 2021

Maxim Spek liggend

Maxim Spek is oprichter en hét gezicht van contentmarketingbureau ProSpex.

Soms lijkt het alsof je als ondernemer alleen meetelt als je minimaal tachtig uur per week werkt. En natuurlijk, je moet als ondernemer ook hard werken om een bedrijf op te bouwen en draaiende te houden. Toch is de succesvolle hardwerkende ondernemer op de een of andere manier ook een beeld dat ondernemers zelf graag in stand houden.

Maar is tachtig uur per week werken dan echt de enige weg naar succes? Oprichter van ProSpex Maxim Spek gelooft daar niet in. Er werken vijftig medewerkers voor zijn bedrijf en het rekent op een omzetgroei van twintig procent, wat een omzet van ongeveer 2,5 miljoen euro betekent.

Ondernemer voelde zich vaker en vaker werknemer van zijn eigen bedrijf

Natúúrlijk, ook Spek heeft jarenlang keihard gewerkt om zijn bedrijf op te bouwen. ,,In de beginjaren zorgden de beperkte financiële middelen en mijn gedrevenheid ervoor dat ik alles zelf deed, van telefoons opnemen tot facturen versturen. Dat harde werken heeft me veel opgeleverd, want met ProSpex hebben we een mooi bedrijf neergezet waar ik ontzettend trots op ben.”

Toch voelde Spek zich op een gegeven moment steeds vaker een werknemer van zijn eigen bedrijf. Dat besef kreeg hij niet van de een op de andere dag, maar drong langzaam tot hem door. ,,Het is geen tijger die je bespringt, maar een boa constrictor die je langzaam verstikt. Ik was altijd enorm energiek, opeens kreeg ik steeds meer last van allerlei pijntjes. De oorzaak daarvan was dat ik me met alles en nog wat in de operatie bezighield, waardoor ik steeds minder tijd had om echt te ondernemen. Doordat ik al die ballen tegelijk in de lucht probeerde te houden, had ik ook weinig tijd en energie over om te besteden aan mijn vrouw en kinderen. Toen wist ik: het is tijd om het over een andere boeg te gooien.”

''Laatst was ik voor het eerst niet uitgenodigd bij een belangrijke vergadering. Dat was even slikken, maar tegelijkertijd wist ik dat het goed was''

Maxim Spek, ondernemer

Meer ondernemers worstelen om goede balans aan te brengen in werk en privé

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel ondernemers worstelen om een goede balans aan te brengen in werk en privé. Spek besprak de plannen om zijn leven anders in te richten uitvoerig met zijn vrouw en riep ook de hulp in van Financial Life Planner Jenny Koch.

,,Jenny heeft mij enorm geholpen om in te zien wat er precies moest gebeuren om balans te brengen in mijn werk en privéleven. Samen hebben we een planning gemaakt voor waar ik over één, drie en vijf jaar wil zijn. Die planning heeft mij geholpen om te focussen op wat ik écht belangrijk vind en welke verantwoordelijkheden ik daarvoor los moet laten. Dat vond ik doodeng en erg moeilijk. Ondanks het feit dat we een heel goed team hebben, van wie ik zeker weet dat ze veel dingen beter kunnen dan ik, vond ik dat loslaten toch een lastige stap. En dat blijft ook moeilijk. Laatst was ik voor het eerst niet uitgenodigd bij een belangrijke vergadering. Dat was even slikken, maar tegelijkertijd wist ik dat het goed was.”

''Voorheen voelde ik me schuldig als ik ‘s ochtends tijdens het hardlopen gebeld werd. Nu pak ik mijn rust en dat gun ik andere ondernemers ook''

Maxim Spek, ondernemer

Toeleggen op het pure ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe ideeën

Spek heeft zich nu teruggetrokken uit de dagelijkse bezigheden van ProSpex. Wel blijft hij het gezicht naar buiten toe én legt hij zich toe op het pure ondernemen en het ontwikkelen van nieuwe ideeën. ,,Dat vind ik gaaf: nieuwe producten ontwikkelen, bedrijven overnemen, sparren met andere ondernemers. Ik ben zo blij dat ik mezelf verlost heb van dat beeld van de succesvolle ondernemer die altijd aan het werk is. Voorheen voelde ik me schuldig als ik ‘s ochtends tijdens het hardlopen gebeld werd. Nu pak ik mijn rust en dat gun ik andere ondernemers ook. Want ik zie veel ondernemers hiermee worstelen.”

Lees ook: Dragons’ Den-investeerder Michel Perridon: ‘Losers hebben een excuus en winnaars hebben een plan’

Met je onderneming continu aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid

Terwijl Spek nu minder uren maakt, heeft hij meer energie en is hij creatiever dan ooit. En dat is hard nodig ook, stelt Spek: ,,De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Wil je als bedrijf blijven floreren, dan moet je je continu aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. In 2007 begon ProSpex als B2B-telemarketingbureau, waarna we overstapten op marketing automation en nu houden we ons bezig met contentmarketing.''

Spek: ,,Onze focus ligt daarbij op social selling via LinkedIn. Dat werkt nu heel goed, maar ik ga er niet vanuit dat dit zo blijft. Er zijn alweer zo veel nieuwe socialmediaplatformen die aan de weg timmeren. Daarom is het ook zo belangrijk dat ik nu vrij in mijn hoofd ben om te ondernemen en de tijd heb om nieuwe ideeën vorm te geven. Ik ben nu bezig met het uitwerken van de business van morgen. Zo blijft ProSpex relevant.”

Lees ook: Ilias Ahayan (MKBshop) over tegenslag, succes en ondernemersadvies: 'Ik wil leren van onze klanten'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws